Am construit un imobil pe terenul socrilor și acum nu vor să ne facă acte. Ce soluții avem? Află ce spune avocatul! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Am construit un imobil pe terenul socrilor și acum nu vor să ne facă acte. Ce soluții avem? Află ce spune avocatul!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Am construit un imobil pe terenul socrilor și acum nu vor să ne facă acte. Ce soluții avem? Află ce spune avocatul!
nu vor să ne facă acte - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_7962753_L

Am construit un imobil pe terenul socrilor și acum nu vor să ne facă acte. Iată răspunsul avocatului Paula Alina Lupu, Baroul Iasi.

În primul rând, sunt oare obligați socrii să ne „facă acte” pe casă? 

Răspunsul este: Nu! Discuția despre drepturile și soluțiile noastre într-un astfel de caz suportă multe variabile, dar cu siguranță nu există obligația pentru aceștia de a ne transmite dreptul de proprietate.

Are importanță dacă construcția s-a realizat fără autorizație? 

Răspuns: bineînțeles! Neexistând autorizație, înseamnă că nici acestora nu le este recunoscut dreptul de proprietate, pentru a-l putea transmite mai departe altor persoane.

De cele mai multe ori, lucrările se încep fără autorizație, ori, în contextul în care socrii (proprietarii terenului) nu au autorizație pentru locuința construită, este evident că nu ne pot transmite nici nouă dreptul de proprietate asupra acesteia. Un prim pas în acest caz este acela de a face demersuri pentru intrarea în legalitate și obținerea ulterioară a autorizației de construire.

Și totuși, presupunând că vor exista „acte pe casă”, putem deveni proprietari pe construcție?

Răspuns: Discuția diferă în funcție de situația concretă, însă, dacă sunteți în relații amiabile cu socrii, nimic nu îi împiedică să vă transmită dreptul de proprietate după ce aceștia, la rândul lor, l-au obținut.

Luați în calcul faptul că nu este posibil și nici recomandat  (deși s-au văzut și astfel de cazuri) în care există un proprietar pe teren și un alt proprietar al construcției. Așadar, este necesar ca socrii să ne transmită atât dreptul de proprietate asupra terenului, cât și asupra construcției.

Articolul a fost scris de avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași. Continuarea articolului poate fi regăsită la AICI.

foto: depositphotos.com

Data articol: 28/05/2022