Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, litera C - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, litera C

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, litera C

Cine le stie oare pe toate si nu are nevoie de sfaturi utile in gospodarie cu care sa rezolve acele mici sau mari probleme neprevazute si generatoare de stres? Cum nimeni nu-i perfect – filozofia noastra editoriala – si orice sfat e binevenit mai ales pe domeniul gospodariei de zi cu zi – de care nu scapam indiferent ce joburi avem, continuam sa iti oferim noi idei si informatii utile, de data aceasta care incep cu litera C, care sa iti dea o noua mana de ajutor. Acestea sunt cunoscute inca de pe vremea bunicilor nostri si desi in unele cazuri lucrurile au evoluat spre ce stim cu totii, tot solutiile acestea pot fi cele bune si salvatoare.

 

Ideile practice pentru casa de la literele A-B sunt aici.

 

1.Cafea

Cafeaua la filtru devine mai aromata daca puneti in praful de cafea un strop de sare si o lingurita cu cacao.

 

2.Calcarea matasii

Matasea curata se calca cu un calcator caldut si doar pe dos. Este recomandabil ca matasea sa fie umeda.

 

3.Calcator (fier de calcat)

Talpa fierului de calcat va fi din nou curata si neteda daca o frecati de cateva ori pe o carpa umezita cu otet rece.

 

4.Canale de scurgere urat mirositoare

Pentru a atenua mirosul urat al canalelor de scurgere, puneti soda in apa clocotita si limpeziti canalele cu aceasta solutie.

 

5.Capcana pentru viespi

Lasati putina bere intr-o sticla si puneti-o pe masa. Mirosul atrage viespile si o data intrate nu mai pot iesi.

 

6.Capsunile

Capsunile mai intai se spala si apoi se curata, altfel absorb multa apa si putrezesc repede.

 

7.Carnati prajiti

Carnatul nu se contracta si nu plesneste daca inainte de a-l praji il puneti zece minute in apa fierbinte. Inainte de a-l praji, zvantati-l.

 

8.Carpa de praf

Carpa de praf aduna mai bine praful daca este inmuiata in apa cu glicerina peste noapte, apoi aceasta se usuca.

 

9.Carpe pentru lustruire

Carpele pe care le folositi pentru lustruirea parchetului sau linoleului devin scortoase intr-un timp scurt. Acestea pot ramane moi daca le asezati intr-o cutie inchisa etans.

 

10.Carti

Portiunile murdare ale cartilor pot fi curatate cu o carpa inmuiata in alcool.

 

11.Cartita

Cartita produce stricaciuni in gradina. Poate fi starpita daca introduceti o creanga de soc in musuroiul de cartita.

 

12.Cartofi pai

Cartofii pai ies crocanti si galben-aurii daca folositi cartofi fierti in coaja.

 

13.Canale de scurgere

In cazul in care s-a infundat canalul de scurgere de la vana, dus sau chiuveta, evitati folosirea solutiilor de curatare puternice; de preferinta folositi o pompa sau o spirala pentru tevi. Pentru evitarea infundarii puneti in baie o galeata cu capac, in care se colecteaza obiectele care nu se pot arunca in wc (mucuri de tigari, tampoane, pansamente, scutece, par, etc). Nici resturile de mancare nu se arunca in wc.

 

14.Cascaval

Cascavalul trebuie tinut intr-un vas bine inchis, in frigider. Daca puneti un cub de zahar langa cascaval, acesta se poate pastra timp mai indelungat. Scoateti cascavalul din frigider cu o ora inainte de a-l prepara pentru ca gustul si mirosul sa se simta mai bine.

 

15.Catifea cu praf pe ea

Daca pe o rochie sau o fata de masa din catifea s-a asternut un strat de praf, acesta se poate indeparta foarte usor daca frecati materialul cu o perie inmuiata in sare. Dupa periere catifeaua va arata ca noua.

 

16.Ceara de albine pentru mobilier

Ceara de albine este foarte potrivita pentru tratarea mobilierului din lemn moale. Mobila trebuie protejata de umezeala, fiindca aceasta produce pete albe. Nu putem evita umezeala pe suprafata mesei. Petele albe se pot indeparta cu uscatorul de par. Ceara, datorita caldurii, redevine lichida, suprafata isi recastiga culoarea, iar petele albe dispar.

 

17.Ceara de la lumanare

Tineti suportul de lumanare sub un jet de apa fierbinte. Ceara se inmoaie si se poate sterge cu hartie. Aveti grija ca ceara lichida sa nu ajunga in rogila, fiindca se intareste si infunda teava. Introduceti suportuld e lumanare in congelator, apoi puteti razui ceara cu usurinta. Ramasitele de lumanare se indeparteaza cu greutate din suport. Cu un tirbuson obisnuit le puteti scoate cu usurinta.

 

18.Ceapa

Daca impachetati cepele in folie separat, acestea nu incoltesc, nu se inmoaie si raman proaspete o perioada lunga. Daca doriti sa depozitati ceapa injumatatita, ungeti partea taiata cu unt sau margarina si impachetati in folie. In frigider se pastreaza cel mai bine.

 

19.Ceramica

Ceramica fiind un material dur, poate zgaria suprafata neteda a mesei. Lipiti fetru pe fundul ceramicii.

 

20.Cioburi de sticla

Puteti indeparta cioburile de sticla fara accidente cu o bucata de vata umezita.

 

21.Ciuperca din baie

Camera de baie, cu aerul sau umed si cald, favorizeaza formarea ciupercilor, spatiile dintre placile de faianta devenind negre. Din precautie este recomandabila aerisirea baii. Daca ciupercile au aparut, spalati placile de faianta si spatiile dintre ele cu o carpa umezita in amoniac.

 

23.Ciuperci

Ca ciupercile sa nu devina maro, dupa curatire si taiere in bucati trebuie stropite cu apa amestecata cu zeama de lamaie (in proportie de 1:1).

 

24.Coji de oua ca ingrasamant

Coaja de ou macinata fin este un ingrasamant foarte eficace, mai ales pentru fasole si mazare. Puteti cojile de oua in apa de stropire pentru o zi si acoperiti-o. Apa astfel obtinuta este un ingrasamant foarte bun pentru plante.

 

25.Condiment de lamaie

Puteti pastra coaja de lamaie usor: razuiti lamaia fara cusur, bine spalata, puneti coaja rasa intr-un borcan si presarati deasupra, dupa numarul de lamai folosite, trei lingurite de zahar pentru coaja de la o lamaie.

 

26.Condimente

Condimentele uscate este recomandabil sa fie depozitate in loc intunecos si inchise ermetic, altfel isi pierd aroma. Fiindca termenul de depozitare este limitat (6-8 luni), este recomandabil sa cumparati cantitati mici. Condimentele diferite nu se tin in aceeasi cutie, ca sa nu preia gustul si mirosul unele de la altele.

 

27.Conopida

Conopida ramane alba la fierbere daca puneti putin lapte in apa. Daca fierbeti si un cartof crud impreuna cu conopida, puteti inlatura si mirosul ei specific.

 

28.Cosenile pe plante de camera

Puteti starpi cosenilele folosind urmatorul amestec: o jumatate de lingurita de detergent pentru vase si o lingura de alcool intr-un litru de apa calda. Stropiti plantele cu amestecul obtinut.

 

29.Covoare

Covoarele isi recapata culoarea daca le frecati cu un burete inmuiat in apa calduta cu otet (in proportie de 1:10). O alta solutie este sa bateti covoarele pe zapada. Aveti grija ca zapada sa fie proaspata, altfel covorul absoarbe prea multa umezeala. Covoarele trebuie asezate cu fata pe zapada.

 

30.Creme pentru masini si curatarea mainilor de uleiul de masina

Inainte de a mesteri la masina este recomandabil sa va ungeti mainile cu solutie de limpezit vase. Nu va clatiti mainile, ci lasati sa se usuce, fiindca stratul subtire obtinut astfel va apara pielea de murdarie si ulei. Dupa terminarea lucrului, spalati mainile in mod obisnuit. Uleiul de masina poate fi indepartat de pe maini cu apa si praf de copt. Umeziti mainile cu apa si imprastiati praful de copt pe surpafetele murdae dupa care frecati bine cu o carpa umeda.

 

 

Vom reveni saptamanal cu sfaturi practice si utile pentru gospodarie pe subiecte ce incep cu urmatoarele litere din alfabet.

 

(Multumiri Ana Maria Tepelus, Editura Aquila 93).

 

 

Data articol: 04/02/2012