Psiholog Miruna Stănculescu: Copilul meu ar putea fi gay... Ce mă fac? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Psiholog Miruna Stănculescu: Copilul meu ar putea fi gay… Ce mă fac?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sex și relații » Psiholog Miruna Stănculescu: Copilul meu ar putea fi gay… Ce mă fac?
Copilul meu ar putea fi gay
Credit foto: Imagine de Myriams-Fotos de la Pixabay

Nu am încă o viață de terapie în spate, dar deja am auzit întrebarea de mai sus în cabinet de câteva ori. Răspunsul meu la întrebare a fost, de fiecare dată, „și dacă ar fi gay, ce s-ar întâmpla?” Răspunsul părintelui includea, tot de fiecare dată, sentimente de vinovăție, de pierdere, de îngrijorare socială sau religioasă.

Să le luăm pe rând.

Vinovăția este, de regulă, generată de întrebarea, unde am greșit? Ce am greșit eu ca părinte? Ce aș fi putut face altfel? Haideți să vedem: în Statele Unite, până în 1973, DSM – Biblia Psihiatriei (edițiile I și II) clasifica homosexualitatea ca o boală mintală. După această dată, Asociația Psihologilor Americani a decis redenumirea ca “tulburare de orientare sexuală”. În 1992 un film documentar găsise curajul să prezinte “tratamentele” aplicate homosexualilor care includeau histerectomii, injecții cu estrogen, lobotomii transorbitale sau chiar castrare chimică. Abia în 1980 termenul de “orientare sexuală” a fost înlocuit de “preferință sexuală” ceea ce a făcut vizibilă luarea în considerare a posibilității unei baze biologice a homosexualității. Adică luarea în considerare a alternativei prin care homosexualitatea nu este ceva ce alegi să ai sau să trăiești. Informații despre situația homosexualilor pe plaiurile noastre mioritice puteți găsi aici. Pușcăria, oprimarea și stigmatizarea publică erau alternativele locale, cu nimic mai prietenoase decât cele de peste ocean. Toate acestea nu au făcut decât să nască tragedii și vieți trăite chinuit. Ori omenirea este încăpățânată (vezi perversă) ori homosexualitatea nu este o boală și, deci, nu avem nimic de vindecat.

Întorcându-ne deci la întrebarea parentală “am greșit cu oare cu ceva?”: greșim cu ceva atunci când facem copii înalți, blonzi, cu ochi albaștrii sau deștepți? Dacă răspunsul este nu, atunci, nu avem cu ce greși nici dacă un copil se dovedește a fi gay. Primul demers al unui părinte responsabil trebuie să fie informarea. Științific, din surse de încredere.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 27/06/2016