Psiholog Miruna Stănculescu: Am o relație... Ce fac cu ea? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Am o relație… Ce fac cu ea?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Psiholog Miruna Stănculescu: Am o relație… Ce fac cu ea?

Am tot primit povești despre relații care nu mergeau prea bine. Inevitabil povestea se termina cu întrebarea „ce să fac?” . Păstrarea sau ruperea unei relații se face pe două planuri: emoțional și rațional. Planul emoțional e aproape imposibil de tratat în scris dar, ce pot face, e să contribui puțin la raționalitatea deciziei. Deci, dacă nu sunteți siguri ce anume aveți de făcut cu relația voastră, luați o foaie de hărtie și pregătiți-vă să dați note partenerului, de la 1 la 10.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

1. Sex

Care a fost evoluția relației din punct de vedere sexual? Sunteți la fel de atrași unul de celălalt ca la început? Și dacă nu mai este chiar la fel, sunteți totuși la același nivel? Chiar dacă lucrurile s-au mai potolit odată cu avansarea în timp a relației, sunteți mulțumiți?

 

 

2. Afectivitate

  1. Comunicare

Cât de mult vorbiți și, mai ales despre ce anume? Puteți vorbi deschis despre ce vă frământă? Despre ce nu merge chiar așa de bine? Cât de bine vă simțiți în compania partenerului? Cum a evoluat relația din acest punct de vedere?

 

 

  1. Acceptare

Mie îmi place să spun că oamenii se schimbă când vor ei iar asta, de regulă, nu se întâmplă când vrem noi. Deci, cât de tare vă place partenerul dvs. exact așa cum este? Pe ce se bazează relația voastră? Pe acceptare sau pe competitivitate sau dorință de schimbare a partenerului.

 

 

  1. Funcționalitate

Care este gradul de normalitate al relației? Este o relație bazată pe respect sau pe violență? Partenerul este funcțional sau are probleme (alcool, jocuri de noroc sau alte dependențe)? Există relații paralele? Cât de pregătit este să rezolve toate aceste aspecte?

 

 

  1. Dragoste

Simțiți că partenerul vă iubește? Simțiți că vă susține, că îi pasă? Știe să vă transmită toate acestea?

 

 

3. Angajament

Aveți aceleași grade de libertate? Sunteți amândoi necăsătoriți? Este partenerul dispus să investească angajament în relație? Mai mult sau mai puțin decât vă doriți?

 

Îmi dau seama că a da note pe hârtie este cu totul altceva decât a lua o decizie de rupere a unei relații. Totuși, eu cred că, dacă vă răspundeți sincer la întrebările de mai sus și dați o notă fiecărui aspect, veți putea trage o concluzie rațională despre potențialul relației. Cu alte cuvinte, în primul rând am nevoie să știu dacă relația e coringentă, e mediocră sau ia premiul I și coroniță. Sunt singurul care poate decide dacă îi dau o șansă dar cred că e util să estimez efortul de care am nevoie măcar pentru a trece clasa.

 

 

Autor: Psiholog Miruna Stănculescu

Data articol: 08/10/2014