Adevarul crud despre abuzul emotional: de ce te trateaza rau partenerul de cuplu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Adevarul crud despre abuzul emotional: de ce te trateaza rau partenerul de cuplu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Adevarul crud despre abuzul emotional: de ce te trateaza rau partenerul de cuplu

Exista numeroase cazuri in care femeile sunt abuzate emotional de partenerii de cuplu, iar aici nu ne referim neaparat la violenta fizica, ci la agresivitatea psihica si emotionala care este deopotriva toxica si periculoasa pentru fiecare individ in parte.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

In cazul in care „tratamentul rau” implica violenta fizica, nu exista comentarii de facut, scuze si circumstante de descoperit, ci o singura solutie: parasirea partenerului agresiv, ruperea oricarui contact cu acesta.

Insa, daca in cazul violentei fizice este usor de stabilit „solutia”, in cazul abuzului emotional care implica agresivitate psihica si emotionala din partea barbatului lucrurile sunt mult mai complicate. Este mai dificil sa parasesti un barbat agresiv comportamental cu tine decat unul agresiv fizic, caci este vorba de o relatie de cuplu aflata in „zona gri”.

Dar ce presupune „ma trateaza rau iubitul” daca nu implica violenta fizica? Ei bine, abuzul emotional implica strictete si agresivitate psihica si emotionala care se materializeaza in intregul sau comportament.

 

Abuzul emotional poate presupune refuzul de a petrece timpul liber in prezenta partenerului sau, dimpotriva, sufocarea acestuia, precum si crearea unui sentiment de inferioritate, inducandu-i acestuia ideea ca el nu merita nimic din ce are. Totodata, abuzul emotional poate implica tipete si urlete, mai toate nejustificate, insulte si ridiculizarea partenerului cazut victima atat in spatiul personal, cat si in public. Abuzul emotional poate implica si inducerea fricii partenerului prin intimidare, determinand partenerul-victima sa-si spune deseori „Eu nu fac asta pentru ca nu stiu cum va reactiona” sau „Daca afla, nu stiu ce-mi face”. Si izolarea partenerului este tot o forma a abuzului emotional, lipsindu-l de orice comunicare cu alte persoane.

 

 

Exemple concrete de abuz emotional in relatia de cuplu:

– Vrei sa iesi in oras cu o prietena si-ti spune, pe un ton destul de dur, ca mai bine va vedeti acasa, iar tu simti ca nu ai de ales decat sa te vezi in casa cu acea prietena sau deloc;

– Iti contorizeaza fiecare bani cheltuit, fiind nevoita sa-i explici fiecare produs in parte pe care trebuie sa ti-l cumperi ca sa iei bani din casa (chiar daca ii produci tu sau nu);

– Se rasteste din senin la tine, parand ca-si varsa nervii pe tine dupa o zi de munca;

 

Citeste continuarea pe LYLA.RO.

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 30/05/2016