- Tensiunea arteriala
Dieta, sportul si nivelul stresului – toate au impact asupra tensiunii asteriale asa ca nu este surprinzator ca si relatia de cuplu – fericita ori nefericita – o influenteaza. Un studiu din 2008 realizat de catre cercetatorii de la Brigham Young University a descoperit ca persoanele aflate in mariaje de succes au tendinta de a avea o tensiune arteriala scazuta comparativ cu oamenii care sunt singuri. In schimb, persoanele aflate in casnicii nefericite au tensiunea arteriala mai ridicata decat cei necasatoriti.
„Cand te afli intr-o relatie tensionata corpul elibereaza din plin hormoni de stres iar inima bate mai repede”, ceea ce inseamna ca pe termen lung tensiunea arteriala incepe sa creasca.
- Supravietuirea unui cancer
S-a demonstrat ca un partener care te sustine creste rata de supravietuire in cazul oamenilor bolnavi de cancer – inclusiv de prostata, plamani si colon. Intr-o analiza majora a 3,8 milioane de pacienti cu cancer, publicata in 2009, 58% dintre bolnavii care era casatoriti au supravietuit dupa ce au fost diagniosticati comparativ cu 52% dintre cei care nu au fost niciodata casatoriti, 46% dintre cei divortati si 41% dintre vaduvi ori vaduvi.
Persoanele care traiau separat de partenerii lor aveau o rata mult mai scazuta de supravietuire, cu doar 37% in urmatorii 10 ani. Singuratatea si stresul neasteptat cauzate de despartire pot avea un impact negativ asupra imunitatii organismului.
- Dureri in zona inimii
Nu doar actuala relatie de cuplu poate juca un rol important in sanatate, ci si cele trecute in special cele care s-au incheiat rau: cu sentimente ranite sau respingere. Un studiu realizat in 2011 de catre Universitatea Columbia a aratat ca gandul la fostul/a iubit/a poate avea asupra creierului acelasi efect precum cel avut in urma unei rani fizice.
Este posibil chiar ca o despartire sa aiba ca rezultat asa numitul sindrom al inimii frante, persoana experimenteaza dureri subite in zona inimii sau atacuri de panic provocate de impresia unui infarct; aceste simptome pot fi induse de anumite reactii ale inimii in fata afluxului hormonilor de stres. In general, cele mai predispuse la sindromul inimii frante sunt femeile aflate la menopauza dar si barbatii si femeile tinere se pot confrunta cu asta.
Sursa: health.com
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua