Zona zoster – Contagioasa
Avand in vedere faptul ca zona zoster este cauzata de acelasi virus care declanseaza varsatul de vant, boala poate fi transmisa prin contact direct cu fluidele din blistere. De aceea, persoanele care au zona zoster ar trebui sa evite contactul cu femei insarcinate care n-au anticorpi pentru varsat de vant, cu copiii mici sau persoanele cu sistem imunitar scazut. Boala nu este contagioasa in perioada de preaparitie, ci doar atunci cand sunt prezente blisterele. Persoanele contaminate nu dezvolta din prima zona zoster, ci fac mai intai varicela. De asemenea, persoanele care au facut varsat de vant nu mai pot contacta virusul de la o persoana cu zona zoster activata.
Zona zoster – La ce specialist trebuie sa mergi
Diagnosticarea zonei zoster se face pe baza iritatiei specifice. Teste de sange sau alte analize nu sunt necesare. Emiterea unui diagnostic inainte de aparitia blisterelor poate fi problematica, insa in functie de situatia clinica se poate cere test de sange pentru determinarea anticorpilor de varicella zoster. De asemenea, se mai pot face teste pe probe prelevate din leziuni.
Zona zoster poate fi diagnosticata si tratata de medicul de familie, pediatru sau internist, insa in cazurile grave se poate ajunge pana la medicul de urgenta, oftalmologie si neurologie.
Zona zoster – Tratament
Tratamentul zonei zoster se refera la diminuarea efectelor virusului, reducerea inflamatiei si a durerilor. Tratamentul poate diferi in functie de gravitatea situatiei, insa cele mai multe cazuri pot fi remediate acasa. Cazurile grave se tin sub observatie in spital.
Medicamentele antivirale sunt cel mai des recomandate pentru reducerea severitatii bolii si pentru grabirea vindecarii leziunilor pielii. Tratamentul antiviral este eficace daca este administrat in primele 72 de ore de la aparitia iritatiei. In unele situatii este nevoie de tratament intravenous.
Pentru reducerea durerilor pot fi utilizate analgezice si chiar opioide in cauzurile grave.
Pentru reducerea mancarimilor pot fi utilizate antihistaminice.
In cazuri extreme, se poate administra si tratament cu corticosteroizi.