Zona zoster este o iritatie severa si dureroasa a pielii, cauzata de reactivarea virusului varicella zoster, acelasi care declanseaza varsatul de vant.
Adultii cu un sistem imunitar scazut prezinta cel mai ridicat grad de risc pentru a face zona zoster.
Zona zoster – Simptome
Cele mai cunoscute simptome la aparitia zonei zoster sunt:
– Dureri intepatoare
– Mancarimi, arsuri, senzatie de intepatura inainte cu cateva zile de aparitia iritatiei
– Dureri de cap
– Febra si frisoane
– Greturi
– Dureri in tot corpul
– Inflamarea ganglionilor limfatici
– Aparitia unei iritatii rosiatice cu blistere umplute cu lichid (asemanatoare cu cele de la varicela), in special pe tors sau pe fata.
Pot dura cateva zile sau chair cateva saptamani de simptome pana la aparitia iritatiei cu blistere. Apoi acestea se sparg, apare o mica raca are usor-usor se usuca, formeaza o crusta si se vindeca. Pot trece doua pana la patru saptamani pana la vindecarea totala a ranilor, insa sunt si cazuri in care dureaza si mai mult.
Zona zoster poate aparea oriunde pe corp, dar cele mai comune zone sunt fata (ochi, urechi, gura) si torso. O alte zone foarte des afectate sunt talia si cutia toracica.
Iritatia se formeaza ca o banda sau o fasie cu model pe partea dreapta sau pe partea stanga a corpului. Mai pot aparea zone zoster dislocate in diverse parti ale corpului, insa doar la persoanele cu un sistem imunitar compromis.
Zona zoster – Cauze
Zona zoster este cauzata de virusul varicella zoster, el care activeaza varsatul de vant (varicela). Nu pot face zona zoster decat persoanele care, la un moment dat in viata, au avut varsat de vant.
Foarte rar, mai pot dezvolta zona zoster persoanele care s-au vaccinat impotriva bolii.
Expunerea initiala la virus se face in copilarie sau adolescenta, iar dupa episodul varicela, virusul ramane inactiv in organism, in sistemul nervos, intr-un nerv localizat in coloana vertebrala. La anumiti oameni, insa, virusul se reactiveaza si declanseaza zona zoster. Oamenii de stiinta n-au descoperit inca ce anume duce la reactivarea virusului.
Citeste si: Zona zoster. 6 remedii naturale pe care sa le incerci
Zona zoster – Factori de risc
Zona zoster apare doar la persoanele care au fost expusi la virusul varicella zoster. Factorii declansatori sunt:
– Imbatranirea. Desi zona zoster poate aparea, in cazuri rare la copii, este mult mai comuna in randul adultilor, peste 50% din cazurile de zona zoster fiind intalnite la persoanele peste 60 de ani.
– Sistem imunitar slabit. Persoanele cu un sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare sa dezvolte zona zoster. Cazurile de cancer, HIV/SIDA sau pacientii care au tratament pe baza de steroizi, medicamente antidepresive, medicamente impotriva artritei reumatoide, lupusului sistemic eritematos, bolii Crohn, colitei ulcerative, prezinta de asemenea risc pentru aparitia zonei zoster.
– Factorii de stres emotional contribuie si ei la reactivarea virusului.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua