Poti merge la mare sau la strand cand ai varicela?
Apa de la mare sau de la ocean nu este cea mai curata din lume. In apa pot exista organisme in putrefactie, pesticide, ulei de motoarele ambarcatiunilor, materii fecale etc. Nu este chiar ce ti-ai dori pentru o piele plina de vezicule de varicela sau alte rani deschise. Exista riscul suprainfectarii pielii si de aceea nu este recomandat sa faci baie in mare daca ai varicela.
Nici apa din piscina nu te fereste de necazuri. Din cauza substantelor pentru igienizarea lor se poate ajunge la iritatii ale pielii care sa cauzeze mancarimi si mai mari decat boala propriu-zisa. In plus, daca esti bolnav de varicela poti transmite foarte usor, prin apa, virusul. Clorul din piscine ucide bacteriile, nu si virusurile. Cu atat mai mult nu este indicata intrarea in ape neigienizate, riscul unei suprainfectari fiind iminent.
De aceea, nu este recomandata intrarea in piscine publice pana cand leziunile produse de boala nu sunt complet vindecate.
Ce recomanda medicii cand ai varicela
O persoana cu varicela ar trebui tinuta acasa pana cand cad crustele, plus inca una-doua saptamani, in functie de forma de varicela manifestata. In prima parte a bolii (pana la caderea crustelor) persoana respectiva este contagioasa si poate transmite boala. In urmatoarea parte a bolii, desi nu mai exista elementul contagios, sistemul imunitar este foarte scazut si exista riscul imbolnavirii.
Avand in vedere motivele de mai sus, medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate interioare (mall-uri, locuri de joaca inchise, aeroporturi), dar si exterioare (parcuri, piscine, plaje etc.). Cand nu mai este contagios, se recomanda plimbari scurte, in aer liber, in locuri izolate.
In conditiile in care recomandarea generala este de prudenta, izolare pentru protejarea persoanei afectate, dar si a celor cu care ar intra in contact din alte medii, este imposibil pentru un specialist sa isi asume total raspunderea unei recomandari pozitive a expunerii bolnavului de varicela la soare, apa, plaja, nisip, medii de concediu.
Insa, daca esti deja plecat in concediu, indiferent ca esti la mare, la munte, evita expunerea in exterior cat mai mult posibil. Daca nu ai plecat inca si te afli in perioada in care bubele nu au ajuns la coaja si mai este macar o singura bubita cu vezicula lichida, ideal este sa nu iti expui organismul unei oboseli si unui stres cauzat de o deplasare, schimbare de mediu, pat, temperatura, mancare, confort casnic cunoscut.
In situatia in care, totusi, nu ai incotro iar deplasarea trebuie facuta, tine cont cat mai mult de toate cele de mai sus si redu expunerea corpului la prea multe elemente ce pot afecta sistemul imunitar si care pot duce la complicatii nedorite.
Desi dupa expunerea la virusul varicelei se capata imunitate, exista cazuri in care poti face varicela de mai multe ori. Afla detalii aici.
foto: Pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2
Lecția pe care o va învăța zodia ta ca să îți aducă beneficii întreaga lună
Evenimente astrologice DECEMBRIE 2024. Ce ne aduce finalul de an cu două Luni noi și un solstițiu?