Umidificator in camera. De ce e util? Ce greseli sa eviti
Este util un umidificator in camera? Care sunt beneficiile lui. De ce ar trebui sa cumperi un umidificator si ce greseli ar trebui sa eviti cand utilizezi unul? Acestea sunt intrebari la care vom raspunde in ceea ce urmeaza.
Cand sa folosesti umidificator?
Inainte de a cumpara un umidificator verifica nivelul umiditatii din camera. Umiditatea optima ar trebui sa se situeze intre 35 si 45%. Nu depasi niciodata 50% umiditatea in camera, intrucat creste riscul aparitiei mucegaiului.
Umidificatorul poate fi folosit atat pe timp de vara (cand aerul din camera este uscat din cauza razelui puternice ale soarelui sau din cauza aerului conditionat). Dar si iarna este la fel de util intrucat aerul se usuca din cauza caloriferelor si radiatoarelor.
Umidificatorul disperseaza vapori de apa in spatiu, facand aerul mai usor de respirat.
Citeste si: Aer uscat in casa: 5 sfaturi pentru o umidificare naturala
Semne ca ai aerul uscat in camera:
– buze uscate
– mancarimi de piele
– gat uscat
– simptome de alergie
– simptome de astm
– cheaguri de sange in nas
– senzatie de nas infundat.
In plus, aerul prea uscat in casa poate distruge mobila, tapetul si parchetul, intrucat acestea se usuca si vor incepe sa crape.
Nu rata nici: Aer uscat in casa? Iata 5 plante de apartament care umidifica aerul
Umidificator cu vapori calzi sau vapori reci?
Umidificatoarele pot pulveriza vapori reci si vapori calzi. Ambele sunt la fel de eficace pentru umeziera aerului. Iar pana sa ajunga sa fie inhalati, vaporii vor ajunge oricum la temperatura camerei.
Totusi, inainte de a te decide, ia in considerare urmatorii factori.
- – pentru ca apa nu este incalzita inainte, umidificatorul cu vapori reci consuma mai putin.
- – umidificatorul cu vapori calzi, prin fierberea apei, distruge bacteriile si germenii, dar favorizeaza dezvoltarea mucegaiului. De aceea trebuie curatat zilnic.
- – daca cineva din casa sufera de astm, este indicat sa se foloseasca apa distilata, nu apa de la robinet, pentru a reduce riscul dezvoltarii bacteriilor.
- – umidificatorul cu vapori reci poate fi mai zgomotos decat cel cu vapori calzi.
- – umidificatorul cu vapori calzi este recomandat pentru incaperi mici (dormitoare, camera copilului). Umidificatorul cu vapori reci este recomandat pentru incaperi mai mari.
- – umidificatorul cu vapori calzi trebuie curatat zilnic. Iar curatarea lui poate fi mai dificila, intrucat se formeaza depozite de piatra in urma fierberii apei. Umidificatorul cu vapori reci, desi trebuie curatat frecvent, este mai usor de spalat.
- – umidificatorul cu vapori reci poate fi utilizat pe timp de vara, pentru a crea senzatie de racoare. Umidificatorul cu vapori calzi este recomandat iarna.
- – umidificatorul cu vapori reci poate fi utilizat tot timpul anului. Umidificatorul cu vapori calzi este recomandat numai pe timp de iarna. In plus, daca este lasat prea mult timp in functiune, creste riscul aparitiei condensului si a mucegaiului. Este recomandata aerisirea temeinica a camerei atunci cand se utilizeaza umidificatorul cu vapori calzi.
- – umidificatorul cu vapori reci nu prezinta niciun pericol de accidentare pentru copiii mici. In schimb, umidificatorul cu vapori calzi prezinta riscul oparirii daca un copil trece prea aproape pe langa vapori sau rastoarna aparatul.
Cum se utilizeaza un umidificator?
Inainte de a pune in functiune un umidificator, ai grija ca sub el sa ai un prosop intrucat se pot scurge picaturi de apa.
Cel mai important lucru de stiut despre un umidificator este ca iti poate face rau daca nu este utilizat corect.
Un umidificator murdar iti pune in pericol sanatatea, asa ca trebuie sa acorzi o atentie sporita curatarii lui.
Iata ce trebuie facut dupa ce ai achizitionat umidificatorul dorit:
– Citeste instructiunile de utilizare ale producatorului
– Nu lasa rezervorul plin cu apa zile in sir
– NU refolosi apa care a stat mai multe zile in rezervor
– Goleste rezervorul si sterge si usuca toate suprafetele aparatului
– O data pe saptamana foloseste o solutie de curatat cu 10% otet pentru a distruge depozitele de piatra.
– Schimba filtrele, asa cum recomanda producatorul.
Te mai poate interesa: De ce este indicat sa folosesti un umidificator in camera bebelusului
Ce greseli sa eviti cand utilizezi un umidificator
1. Ignori nivelul umiditatii din casa
Asa cum am spus si mai sus, umiditatea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Pe timpul verii, umiditatea trebuie pastrata sub 60%, iar pe timp de iarna ar trebui sa se situeze intre 25 si 40%.
Achizitioneaza un aparat care are higrometru (aparat ce masoara umiditatea in aer) si un timer (care sa conditioneze timpul de functionare a aparatului).
Un aer prea uscat, dar si un aer prea umed au efecte nefaste atat asupra sanatatii, cat si asupra obiectelor din casa.
2. Neglijezi igiena aparatului
Din moment ce respiri vaporii eliberati de umidificator, este clar ca acesta trebuie curatat temeinic.Verifica instructiunile producatorului si urmeaza-le intocmai. Altfel risti sa-ti faci mai mult rau decat bine.
3. Folosesti apa de la robinet
Majoritatea producatorilor recomanda utilizarea apei distilata. Folosind apa de la robinet formeaza depozite de piatra care favorizeaza dezvoltarea germenilor si bacteriilor.
4. Tii apa in rezervor
Nu lasa niciodata apa in rezervorul aparatului. Dupa ce l-ai utilizat, goleste recipientul aparatului, spala-l bine si usuca-l. Nu refolosi niciodata apa din aparat, chiar daca a trecut numai o zi de la ultima lui utilizare.
Surse: livingandloving.co.za, sylvane.com, compactappliance.com
Imagine de Ingrid und Stefan Melichar de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie