Tuberculoza: cauze, simptome, tratament - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tuberculoza: cauze, simptome, tratament

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Tuberculoza: cauze, simptome, tratament
plamani - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - upper-body-944557
Tuberculoza reprezinta o afectiune contagioasa care implica in special plamanii, dar este din fericire curabila daca se respecta tratamentul si masurile igieno-sanitare specifice. Vom afla in continuare care sunt cauzele ei, care sunt simptomele caracteristice, cum poate fi diagnosticata, dar si in ce mod se trateaza alaturi de domnul doctor Ioan Paul Stoicescu.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boala infectioasa multisistemica cauzata de o bacteria denumita Mycobacterium tuberculosis (in forma de tija) si afecteaza in principal plamanii (in 85% din cazuri), insa se poate localiza si extrapulmonar – in sistemul nervos central, limfatic, genito-urinar si circulator (in special la persoanele imunocompromise cum sunt cele infectate cu HIV si copiii), dar si in oase si incheieturi (tuberculoza osoasa) sau la nivelul pielii in unele cazuri putand coexista (localizarea pulmonara cu cea extrapulmonara). Cand o persoana este infectata cu tuberculoza, bacteriile se raspandesc la nivel pulmonar cauzand pneumonie, iar nodulii limfatici din apropierea inimii si plamanilor se maresc; sistemul imunitar incearca sa impiedice raspandirea in organism formand tesut cicatricial tuberculozasau fibroza
in jurul bacteriei (pentru a sustine lupta impotriva infectiei). In cazul in care bacteriile distrug acest tesut, boala revine la stadiul activ si poate aparea pneumonia, fiind afectati rinichii, oasele si meningele ce inveleste coloana vertebrala si creierul.
Din acest punct de vedere, tuberculoza poate fi clasificata in: latenta (bacteria este inactiva dar prezenta in corp; simptomele lipsesc si nu exista risc de contaminare) si activa (bacteria este activa si conduce la imbolnavire; este contagioasa). De multe ori insa simptomele sunt difuze si dificil de diferentiat de alte boli, prin urmare este deseori tardiv diagnosticata.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 26/02/2019