Împotriva dureri lor generate de artrită luptă şi piperul dulce, citricele şi alte alimente bogate în vitamina C
Vitamina C protejează colagenul, un component major al cartilajelor. Un studiu canadian făcut pe 1.317 bărbaţi a descoperit că aceia care au luat zilnic 1.500 de miligrame de vitamina C prin alimente sau suplimente prezentau un risc cu 45% mai mic de a dezvolta gută, decât aceia care consumau mai puţin de 250 miligrame de vitamina C pe zi.
Însă, în cazul în care ai osteoartrită o doză atât de mare nu este deloc binevenită. Cercetătorii de la Universitatea Duke au stabilit că animalele care au înghiţit doze mari de vitamina C, echivalentul uman a 1.500 – 2.500 miligrame pe zi, au resimţit dureri mari la genunchii afectaţi de osteoartrită. Prin urmare, moderaţia este cheia succesului. Cel mai bine este să iei vitamina C din fructe şi legume şi nu din suplimente. Asta întrucât alimentele pot conţine şi alţi nutrienţi pe care nu ai cum să-i iei din suplimentele de vitamina C.
Nucile braziliene fac minuni când este vorba despre artrită
Nucile braziliene conţin selenium în catităţi mari, 272 de micrograme pentru doar 3-4 nuci, comparativ cu 63 micrograme în 85 de grame de ton. Într-un studiu realizat de către Universitatea din Carolina de Nord s-a descoperit că participanţii care aveau cel mai ridicat nivel de selenium prezentau un risc cu 40% mai mic decât ceilalţi de a dezvolta artrită.
Nivelul scăzut de selenium a mai fost legat de artrita reumatică. Mineralul ajută antioxidanţii să neutralizeze atât radicalii liberi, cât şi să regleze funcţiile tiroidei.