Alimentatia si sindromul oboselii cronice
Medicii recomanda o dieta echilibrata, insa nu exista “combinatia perfecta” creata special pentru persoanele afectate de SOC. Acizii grasi esentiali din alune, seminte, peste pot contribui la ameliorarea simptomelor. De asemenea, unele persoane sunt sensibile la unele alimente si bauturi cum sunt dulciurile rafinate, cafeaua si alcoolul. In consecinta, ar trebui sa se renunte la consumul acestora.
Suplimentele alimentare sunt si ele o alternativa, insa este recomandat ca de fiecare data sa ceri sfatul medicului inainte de a le consuma. Si asta pentru ca acestea pot interfera cu medicamentele prescrise pentru tratarea bolii. Persoanele care sufera de SOC ar trebui sa evite tataneasa, lemn dulce, efreda sinica (sau Ma Huang), kava-kava sau portocala amara.
Sindromul oboselii cronice si somnul
Majoritatea persoanelor care sufera de sindromul oboselii cronice au probleme de somn: fie le este greu sa adoarma, fie se trezesc des, fie nu au un somn odihnitor. Pentru o buna rutina a somnului sunt indicate stabilirea unei ore la care sa se mearga de fiecare data la culcare si efectuarea unor exercitii fizice usoare si de stretching cu cel putin patru ore inainte de culcare.
Depresia si sindromul oboselii cronice
SOC nu este o boala psihica si nici de cum o forma de depresie. Insa, potrivit statisticilor, jumatate din persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice manifesta episoade de depresie. De cele mai multe ori depresia se instaleaza ca urmare a incapacitatii suferinzilor de SOC de a face fata bolii.
Sfaturi pentru familia celor care sufera de sindromul oboselii cronice
Fiind o boala cronica, SOC are un impact asupra intregii familii, de aceea rolul membrilor familiei este foarte important. Ei trebuie sa-i sustina pe cei care sufera de sindromul oboselii cronice sa se trateze la un specialist si sa nu astepte ca boala sa treaca de la sine. Starea emotionala este vitala pentru bolnavi, asa incat trebuie sa le fie tot timpul alaturi.
Citeste continuarea: 1 2
Zodiac chinezesc 2025: Ce ne aduce Anul Sarpelui de Lemn, dupa 60 de ani