Colesterolul din alimente
Alimentele bogate in grasimi precum oualele, crevetii si homarii nu se mai afla pe lista interzisa. Colesterolul pe care oamenii il mananca, au demonstrat-o cercetarile, are un efect scazut asupra nivelului colesterolului din sange. Pentru oameni mai periculoase sunt grasimile saturate si grasimile trans.
Colesterolul si mostenirea genetica
Colesterolul provine din doua surse: corpul si alimentele si oricare dintre ele poate contribui la un nivel mai ridicat de colesterol. In cazul unor persoane organismul produce prea mult colesterol. In cazul altora, dieta este principalul vinovat. Grasimile saturate si colesterolul apar in alimentele de origine animala, inclusiv carnea, ouale si lactatele. In multe cazuri, colesterolul ridicat este cauzat de combinatia dieta si gene.
Ce creste riscul de colesterol marit
Sunt cativa factori care contribuie la un nivel ridicat de colesterol:
– o dieta bogata in grasimi saturate si colesterol;
– genele;
– suprapoderabilitatea sau obezitatea;
– inaintarea in varsta.
Sursa: webmd.com
foto: Depositphotos.com