Top 7 riscuri medicale pentru bărbaţii peste 40 de ani. NU le ingora!
Riscuri medicale. 5. Şofatul neglijent, factor de risc pentru bărbaţi
În general, bărbaţii au mai multe accidente rutiere decât femeile, iar bărbaţii de 50-60 de ani au un risc de două ori mai mare de a murit în accidente auto. Rănile din accidente se numără printre principalele cauze ale deceselor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani, a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor între 45 şi 64 de ani, şi a 8-a cauză în rândul bărbaţilor peste 65 de ani.
Cele mai multe accidente rutiere în care sunt implicaţi bărbaţii de vârsta a doua sunt cauzate de adormirea la volan, excesul de viteză, neacordarea priorităţii. De asemenea, bărbaţii peste 45 de ani au mai multe accidente pe timp de iarnă. Cu toate acestea, se pare că pe drum uscat bărbaţii de vârsta a doua au mai puţine accidente decât tinerii, probabil din cauză că aceştia din urmă n-au depăşit impulsul teribilismului.
Nu rata nici: Top 5 greseli barbati sanatate. Atentie la baile fierbinti, baieti!
6. Depresia duce la sinucidere în rândul bărbaţilor
Deşi femeile sunt de trei ori mai predispuse la tentative de sinucidere, sunt mai mulţi bărbaţi care duc gestul până la capăt. Potrivit statisticilor din 2009, 79% dintre sinucigaşi erau bărbaţi. Rata sinuciderilor la bărbaţi cunoaşte o creştere după vârsta de 65 de ani, de 7 ori mai mare decât rata femeilor sinucigaşe de aceeaşi vârstă.
Mai mult de 60% dintre cazurile de deces prin sinucidere sunt cauzate de depresii majore. Dacă adăugam şi factorul alcoolism, rata creşte la 75%. În rândul adulţilor, un alt factor care duce la sinucidere este izolarea socială, în special în rândul bărbaţilor văduvi.
Din păcate, se ajunge la aceste cifre îngrijorătoare din cauza faptului că bărbaţii tratează depresia ca pe o simplă supărare, nu-şi dau seama de semnalele de avertizare ale depresiei, nu o tratează şi aceasta se adânceşte. Principalele simptome ale depresiei sunt oboseală accentuată sau, dimpotrivă somnolenţă excesivă, agitaţie şi lipsa odihnei, tulburări de concentrare, iritabilitate crescută, modificări ale apetitului.
Vestea bună este că depresia este tratabilă la orice vârstă, mai ales dacă este depitată la timp.
7. Fumatul, mai periculos pentru bărbaţii de vârsta a doua
Ştim cu toţii cât de dăunător este fumatul, la orice vârstă, însă cu atât mai mult după vârsta a doua. Şi cu cât fumatul a început mai devreme şi continuă, riscul afectării majore a plămânilor este mare. În plus, fumătorii peste 65 de ani, sunt de două ori mai predispuşi de a muri din cauza unui atac cerebral. Fumatul cauzează peste 90% dintre bolile pulmonare obstructive (cea de-a patra cauză de deces în rândul bărbaţilor) şi 80-90% dintre cazurile de cancer pulmonar. Fumătorii mai pot dezvolta Alzheimer (a şasea cauză de deces).
Pentru că sunt fumători şi au ajuns la o vârstă venerabilă, bărbaţii sunt şi mai greu de convins să se lase de fumat decât bărbaţii tineri.
Vestea bună este că, indiferent de vârstă, dacă te laşi de fumat, riscul de a suferi de o boală cardiacă se înjumătăţeste după primul an. Riscul unui atac vascular, a unei boli de plămâni, inclusiv cancer, scade imediat.
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2