Ultimele cercetari in domeniul functiilor creierului si imbatranirii ofera speranta ca putem amana sau preveni boala Alzheimer prin gestionarea anumitor factori de sanatate sau prin modificarea stilului de viata.
Se mai poate sa imbatranim frumos si decent intr-o vreme cand rata de Alzheimer creste semnificativ? Doctori precum Dr. Gary Small, director al Centrului de Imbatranire UCLA si reprezentantii unor organizatii precum Institutul National de Imbatranire sustin ca anumite obiceiuri sanatoase nu numai ca pot imbunatatii memoria, ci au si efecte de durata si reduc sansele sa se ajunga la boli grave ale creierului precum este maladia Alzheimer.
1. Boli cardiace, tensiune arteriala si diabet
Studiile arata ca elemente corelate cu bolile cardiace precum nivelul ridicat de colesterol si homocisteina, un aminoacid care in cantitati mare poate sa inhibe neuronii sau chiar sa ii ucida, pot contribui la dezoltarea bolii Alzheimer.
Tensiunea arteriala ridicata poate afecta vasele de sange din creier si reduce nivelul oxigenarii creierului. Astfel, distruge celule din circuitele nervoase care sunt importante in memorie, luarea deciziilor si in vorbire.
Dovezile arata ca diabetul tip 2 si Alzheimer-ul au anumite caracteristici comune si ca nivelurile anormale de glucoza si insulina afecteaza sanatatea creierului incurajand inflamarea si utilizarea ineficienta a oxigenului din corp.
2. Alimentatia
In timp ce cecetatorii sustin ca fluctuatiile chimice si inflamatorii din corp contribuie la dezvoltarea bolii, impactul nutritiei si suplimentelor alimentare in prevenirea bolii Alzheimer este nedovedit. Studii sunt inca in curs de desfasurare. Ele sunt menite sa determine daca tratamentele cu antioxidanti, cu medicamente antiinflamatoare, cu estrogen, cu suplimente naturale sau chiar vaccinarile pot amana instalarea bolii Alzheimer.
3. Activitatile sociale si intelectuale
Numeroase studii au aratat ca fiind implicat social si tinandu-ti creierul activ de-a lungul vietii, iti imbunatatesti memoria si incetinesti declinul cognitiv la batranete. Pastrarea relatiilor si participarea in diferite activitati sociale a determinat scaderea riscului de dementa si activitatea mentala sustinuta si stimulanta a incurajat formarea de celule noi ale creierului. „ Creierul este o masinarie care invata continuu, si, ca orice masina, trebuie intetinut mereu”, spune Michael Merzenich, profesor emerit la Universitatea din California. „Daca nu iti mai exersezi mintea, si asta se intampla adesea dupa pensionare, nu trebuie sa fii surprinz ca incepe sa te lase.” Exista numeroase programe de sanatate a creierului care isi doresc sa ii invete pe oameni cum sa aibe grija de mintea lor.
Citeste continuarea: 1 2
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ