Am nevoie de terapie hormonala?
In ciuda riscurilor pentru sanatate, administrarea estrogenului pe termen scurt ramane totusi tratamentul standard pentru femeilor care se lupta cu simptomele de menopauza. Asta deoarece riscul individual absolut este destul de scazut, fiind suficient de mic pentru a lua in calcul terapia hormonala, in special daca simptomele pe care le resimti au nevoie de un astfel de tratament. Te poti gandi sa incepi un tratament hormonal pe termen scurt daca:
– ai simptome de menopauza moderate spre severe;
– ai pierdut masa osoasa si nu poti tolera alte tratamente sau ele nu dau randament;
– menstrele ti-au incetat inainte sa implinesti 40 de ani (ai menopauza prematura) sau ti-ai pierdut functia normala a ovarelor inainte de aceasta varsta (insuficienta ovariana prematura).
Daca si tie ti-au aparut prematur aceste simptome, asta inseamna ca te confrunti cu un set diferit de riscuri de sanatate decat femeile care ajung la menopauza in jurul varstei de 50 de ani.
In consecinta, ai un risc mai scazut de cancer de san, dar sanse mai mari sa faci osteoporoza sau boli de inima coronariene. Asadar, lista lunga de riscuri si efecte secundare ale terapiei de substitutie hormonala se va modifica simtitor in cazul tau, iar solutia practica va fi sa te gandesti cu mai mult curaj la terapia de substitutie hormonala. In situatiile de menopauza si insuficienta ovariana prematura, beneficiile de protectie pe care le aduce tratamentul hormonal cantaresc mai greu decat posibilele riscuri.
Pe de alta parte, trebuie sa eviti cu totul aceasta terapie daca suferi deja de cancer mamar, boli de inima si esti predispusa la aparitia cheagurilor de sange. De asemenea, daca ai simptome usoare de menopauza, care nu iti afecteaza dramatic calitatea vietii, este bine sa te orientezi catre alte metode de a-ti usura disconfortul, tratamentul cu hormoni nefiind necesar in cazul tau. Intreaba medicul ce alte medicamente poti lua pentru simptomele tale si cere-i sfatul despre cum iti poti schimba stilul de viata ca sa preintampini disconfortul cauzat de menopauza. Inainte de a lua orice fel de pastile, incearca o alta abordare: fa multa miscare, ai grija la ce mananci, astfel incat sa ai o alimentatie echilibrata, consuma alcool cu moderatie si renunta la fumat.
Strategii de minimizare a riscurilor
In cazul in care ai fost sfatuita de catre specialist sa incepi tratamentul cu hormoni, ia in calcul urmatoarele aspecte pentru a reduce riscurile pe care le implica terapia de substitutie hormonala:
1. Incepe tratamentul la timpul potrivit
La femeile sub 60 de ani, riscul de boli de inima provocat de terapia hormonala este mai mic. De fapt, unele studii sugereaza ca estrogenul poate chiar proteja inima daca este administrat in primii ani de menopauza.
2. Ia mai putine medicamente
Opteaza pentru doza minima eficienta si urmeaza tratamentul de cea mai scurta durata posibila, astfel incat efectele negative ale hormonilor asupra organismului sa fie reduse. Daca ai simptome puternice, care se manifesta constant, atunci e posibil ca medicul sa-ti recomande tratamentul pe termen lung, insa vei merge regulat la control pentru a te asigura ca beneficiile terapiei raman in continuare mai mari decat riscurile.
3. Gaseste cea mai buna metoda de administrare
Poti lua estrogen sub forma de pilula, plasture, gel, crema vaginala sau supozitor vaginal cu eliberare prelungita. Daca te confrunti doar cu simptome vaginale izolate, atunci e mai bine sa folosesti crema cu estrogen sau inelul vaginal decat sa iei pilule sau sa-ti aplici plasturi dermici. Asta deoarece estrogenul aplicat direct in vagin este mai eficient in doze mici decat atunci cand e luat sub forma de pilule sau plasturi. Daca, dimpotiva, trebuie sa iei pilule sau sa recurgi la plasturi si nu ai suferit o operatie de histerectomie, atunci ai nevoie si de progestin, care este disponibil in tablete, pilule combinate, geluri vaginale, dispozitive intrauterine sau plasturi combinati (progestin plus estrogen). Cere sfatul medicului pentru a afla care dintre aceste metode ti se potriveste cel mai bine si care iti ofera maximum de beneficii cu minimum de riscuri.
Image by silviarita from Pixabay
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor