Terapia de substitutie hormonala – argumente pro si contra - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Terapia de substitutie hormonala – argumente pro si contra

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Terapia de substitutie hormonala – argumente pro si contra
Terapia de substitutie hormonala - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - women-3394510_1920

Pana acum cativa ani, terapia de substitutie hormonala reprezenta procedura standard de solutionare a dezechilibrelor hormonale suferite la menopauza, fiind promovata ca o adevarata „fantana a tineretii“. Medicii recomandau cu mare larghete tratamentul-minune – slavit pentru efectele sale de reducere a bufeurilor, transpiratiei nocturne si uscaciunii vaginale –, cu atat mai mult cu cat cercetarile dovedisera ca are si avantaje aditionale.

Din aceste considerente, femeile erau incurajate sa inceapa tratamentul inainte de menopauza si sa il urmeze timp de ani intregi (sau chiar decenii), pentru a-si imbunatati sanatatea si calitatea vietii. Atitudinea fata de aceasta terapie s-a schimbat insa dramatic in 2002, cand un studiu de amploare a scos la iveala faptul ca, pentru majoritatea femeilor, terapia de substitutie hormonala implica mult mai multe riscuri decat beneficii, nefiind o optiune viabila.

Asa se face ca specialistii au devenit reticenti in a o mai prescrie, iar pacientele au intrerupt in mare parte tratamentul hormonal, chiar si fara a se consulta in prealabil cu medicul.

Cu toate acestea, milioane de femei de confrunta in continuare cu decizia de a incepe sau nu terapia de substitutie hormonala, nefiind pe deplin informate sau lamurite cu privire la avantajele si dezavantajele ei. Studiile publicate in ultimii ani nu fac altceva decat sa intretina controversa din jurul tratamentului, aducand argumente solide atat pentru sustinerea, cat si pentru contestarea lui. Astfel, numeroase lucrari au aratat ca impactul negativ al terapia de substitutie hormonala depaseste beneficiile pentru care este prescrisa, ducand la cresterea riscului de boli cardiovasculare, cancer mamar, atac cerebral, cheaguri de sange si Alzheimer. Pe de alta parte, un articol publicat de „New York Times“ explica faptul ca pentru anumite paciente – cele cu simptome grave, reprezentand cam o treime dintre femeile aflate la menopauza – acest tratament este unica salvare.

Ce este TSH?


Concret, terapia de substitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea acestora pe care naturala este deficitara in organism) cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, ca de pilda simptomele de menopauza sau osteoporoza. Hormonii folositi sunt de provenienta sintetica, ceea ce inseamna ca sunt creati in laborator, insa au proprietatea de a se comporta la fel ca hormonii naturali odata ce sunt introdusi in corp. Acestia sunt estrogenul si o forma sintetica a progesteronului, numita progestin.

Ca metode de aplicatie, terapia cu hormoni este disponibila sub mai multe forme: pilule, plasturi, spray, creme si geluri vaginale, inel vaginal. Asadar, hormonii sunt introdusi in organism intr-un mod similar cu folosirea contraceptiei hormonale, asa incat pacientele nu sunt supuse unor interventii medicale dureroase. Dintre toate aceste metode, cea mai frecventa este prescrierea pilulelor cu hormoni, care pot fi de doua tipuri: continand doar estrogen sau combinate (estrogen plus progestin). Acesta din urma este adaugat tratamentului deoarece estrogenul fara progestin poate creste riscul de cancer uterin. Totusi, femeile care au suferit o operatie de histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului), in urma carora menstrele s-au oprit (deci menopauza a fost indusa pe cale chirurgicala, ca rezultat al tratarii unor alte probleme de sanatate), pot lua fara probleme pilule doar cu estrogen.

Citeste si: 4 moduri sa tratezi natural durerile de cap cauzate de hormoni

Cum se administreaza

Pentru usurarea simptomelor de menopauza, se recomanda terapia doar cu estrogen, intrucat acesta este hormonul a carui producere naturala in corp se dezechilibreaza la instalarea menopauzei. Acest tratament poarta denumirea de terapie de substitutie estrogenica si se prescrie adesea femeilor care se confrunta cu menopauza chirurgicala – oprirea menstrei ca rezultat al unei interventii chirurgicale, de indepartarea a ovarelor si a uterului, si care se poate produce indiferent de varsta, inainte ca organismul sa intre in mod natural la menopauza. In astfel de cazuri, cum uterul a fost extirpat, prezenta progesteronului in corp nu este obligatorie, asa incat terapia hormonala se rezuma la estrogen.

O alta forma de terapia de substitutie hormonala este terapia de substitutie hormonala combinata, ce implica administrarea atat de estrogen, cat si de progesteron. Aceasta metoda este utilizata in principal pentru a preveni cresterea excesiva a mucoasei uterine. Astfel, pacienta trebuie sa ia zilnic o pilula de estrogen, in timp ce progesteronul este administrat mai rar, pe post de supliment.

Peste opt milioane de femei folosesc astazi acest tip de tratament pentru a-si usura disconfortul produs de menopauza, terapia combinata fiind creata special pentru cazurile in care uterul este inca prezent.

Pe de alta parte, dezechilibrele hormonale care nu au legatura cu menopauza – prezente la femeile tinere si care determina menstre neregulate, absenta menstrelor sau alte probleme legate de funtionarea ovarelor – se trateaza cu terapie hormonala ciclica, ce presupune administrarea celor doi hormoni sexuali feminini dupa un grafic foarte bine stabilit. Mai exact, estrogenul se ia sub forma de pilule in primele 25 de zile, pe cand progesteronul doar pentru 10 – 14 zile, iar la finalul acestui ciclu de tratament ambii hormoni se administreaza simultan, timp de alte 25 de zile. Urmeaza o pauza de 3 – 5 zile, dupa care menstrele incep se sa produca in mod regulat.

Cremele vaginale cu estrogen sunt destinate reducerii disconfortului provocat de uscaciunea vaginala, unul dintre simptomele menopauzei. Aceste creme se folosesc, de regula, impreuna cu alte terapii simptomatice antimenopauza, intrucat nu pot atenua si celelalte simptome de menopauza si nu pot ajuta la intarirea oaselor (necesara in aceasta perioada a vietii din cauza riscului de osteoporoza). Nu in ultimul rand, plasturii cu hormoni se aplica pe coapse sau pe abdomen, de unde estrogenul poate fi absorbit in fluxul sanguin, alinand disconfortul si dezechilibrul hormonal ce apare la menopauza.

Nu rata nici: Cum sa scapi de grasimea abdominala! Sfaturi de la expert in hormoni

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 06/10/2021