Tensiunea arteriala. Sfaturi sa combati hipertensiunea. Cum sa tii sub control tensiunea arteriala prin alimentatie si stil de viata
8. Ai grija la greutate
Chiar daca mananci fasole si banane, daca depasesti o anumita greutate, acestea nu mai au niciun efect. Hipertensiunea arteriala este un “efect advers” al obezitatii. Cand kilogramele cresc, creste si tensiunea. Viceversa este la fel de corecta. Scazi in greutate, iti scade si tensiunea arteriala. Chiar si 4,5 kilgrame mai putin contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Cere sfatul medicului si stabiliti impreuna care ar fi greutatea la care ar trebui sa ajungi pentru a avea o tensiune arteriala optima.
Cine intra in categoria de risc:
– Barbatii a caror talie depaseste 102 cm
– Femeile a caror talie depaseste 89 cm.
Slabeste si vei vedea ca tensiunea arteriala va scadea proportional cu kilogramele pierdute.
9. Uita de sare
Cel mai bun sfat pe care il pot primi de la cineva cand ai tensiunea arteriala mare este sa renunti la sare. Doza maxima recomandata de sare este de 2.300 mg la tinerii sanatosi si de 1.500 mg la varstinici, bolnavi de diabet si persoane suferinde cu rinichii. Daca ai peste 51 de ani, redu nivelul de sare pana la 1.500 mg pe zi. Pentru a da un plus de savoare alimentelor, foloseste in loc de sare, condimente si ierburi aromate.
Te mai poate interesa si: 10 alimente de evitat daca ai tensiunea arteriala ridicata
10. Redu cafeaua
Cafeaua iti creste tensiunea arteriala, insa studiile de specialitate nu au putut determina daca efectul este doar pe termen scurt sau se poate prelungi. Pentru a vedea daca iti creste tensiunea arteriala dupa ce ai baut cafea, masoar-o la 30 de minute dupa ce ai savurat licoarea. In cazul in care tensiunea este mai mare cu 5 pana la 10 puncte, inseamna ca esti sensibil la efectele cafeinei.
Pentru a limita necazurile cauzate de tensiunea arteriala, monitorizeaza-ti in permananta presiunea sangelui. Viziteaza-ti regulat medicul pentru a gasi impreuna cele mai bune formule de reducere a tensiunii arteriale.
De asemenea, suportul familiei este foarte important, asa ca – daca ai in casa pe cineva care are probleme cu tensiunea arteriala – incurajeaz-o sa ceara sfatul medicului, sa faca miscare si sa aiba un stil de viata echilibrat.