Shop
Ultimele 100 de articole

Studiu: Cu cât îţi reduce statul pe scaun speranţa de viaţă

14 august 2012, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - statul pe scaun reduce speranta de viata

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că speranţa de viaţă ar putea creşte cu doi ani dacă oamenii ar petrece mai puţin de 3 ori pe zi aşezaţi pe scaun. În plus, dacă oamenii ar mişcora perioada zilnică petrecută în faţa televizorului la cel mult două ore şi-ar putea prelungi speranţa de viaţă cu 1,4 ani.

Studiul publicat în jurnalul online BMJ Open, bazat pe datele a cinci studii separate, realizate pe grupuri diferite, nu este îndeajuns de concludent sunt de părere alţi cercetători.

 

De exemplu, profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge, a declarat, citat de bbc.co.uk că stidiul nu spune oamenilor, individual, cât este de important să te ridici de pe canapea. “Este de înţeles că dacă generaţiile tinere ar face mai mult sport, ar putea să trăiască mai mult. Dar foarte puţini dintre oamenii care trăiesc aceste timpuri reuşesc să stea mai puţin de 3 ore pe scaun”, a explicat Spiegelhalter.

Acesta a adăugat că adulţii ar trebui să facă săptămânal cel puţin două ore şi jumătate de exerciţii de gimnastică cu grad mediu de dificultate (ciclism, mers pe jos), precum şi exerciţii cu grad sporit de dificultate (ridicat de greutăţi). Cu toate acestea, dacă stai zilnic pe scaun ore bune, eşti tot sedentar, dacă nu compensezi cu la fel de multe exerciţii fizice.

Este adevărat că sunt studii care au legat statul pe scaun şi privitul la televizor cu diabet, boli de inimă şi riscul de a muri prematur, însă, potrivit lui Spiegelhalter, între cele două elemente nu există neapărat o legătura de cazualitate.

 

Studiul a fost realizat pe nu mai puţin de 167.000 de persoane, însă nu s-a analizat decât legătura dintre traiul sedentar şi scăderea speranţei de viaţă, fără a se lua în considerare şi alte aspecte legate de stilul de viaţă al subiecţilor. Nu este clar, de asemenea, dacă respondenţii au avut probleme de sănătate înainte de începerea studiului, iar datele despre orele petrecute pe scaun la birou sau în faţa televizorului se bazau strict pe memoria celor chestionaţi.

 

Cu toate acestea, doctorul Peter Katzmarzyk şi profesorul I-Min Lee, coordonatorii studiului sunt convinşi că descoperirea lor poate fi un semnal de alarmă. Doar gândindu-te că sedentarismul îţi reduce speranţa de viaţă, te poate impulsiona să reduci cât poţi de mult perioadele de stat pe scaun şi de a începe să faci sport.

 

Cuvinte cheie: , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.