Studiu alarmant: Afla prima cauza a bolilor de inima in ziua de azi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Studiu alarmant: Afla prima cauza a bolilor de inima in ziua de azi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Studiu alarmant: Afla prima cauza a bolilor de inima in ziua de azi

In ziua de astazi, multa lume munceste foarte multe ore pe zi, pana tarziu in noapte, isi ia mai putina vacanta decat inainte, se pensioneaza mai tarziu. Cu asemenea presiuni in cariera si munca, nu este de mirare ca multi oameni sufera de sindromul epuizarii profesionale, cunoscut sub numele de “job burnout”. Acesta se resimte pe plan fizic, mental, emotional din pricina consumului nervos de la munca. Cercetatorii au descoperit ca epuizarea profesionala duce la insomnie, anxietate si ingrasare pe fond nervos.

 

Acum insa, o echipa de cercetatori condusa de dr. Sharon Toker, de la Universitatea din Tel Aviv, Facultatea de Management, a descoperit o legatura directa intre epuizarea profesionala si bolile coronariene care sunt cauza principala a mortalitatii in randul adultilor, respectiv formarea depunerilor pe arterele coronare care duc la angina pectorala sau la atacurile de cord.

Cei identificati ca fiind in top 20% persoane cu stres mare profesional, au fost gasiti cu 79% risc crescut pentru boli coronariene, asa cum cercetatorii au raportat in revista “Medicina psihosomatica”. Declarand rezultatele drept alarmante, dr Toker afirma ca ele sunt mai extreme decat se asteptau si transforma epuizarea profesionala in cauza principala de declansare a bolilor de inima cronice, inaintea fumatului, nivelului de colesterol din sange sau lipsa activitatii fizice.

 

 

Semnal de alarma al inimii

Unii factori care contribuie la declansarea epuizarii profesionale sunt experiente comune  de la serviciu, care duc la stres ridicat, la incarcare peste masura cu munca, lipsa de control asupra situatiilor de job, o lipsa de sustinere emotionala si foarte multe ore peste program. Acestea toate conduc la o uzura fizica si un sentiment de sfasiere emotionala care duc la slabirea corpului.

Stiindu-se ca epuizarea profesionala, burnout, a fost asociat cu alti factori ridicati de pericol cardiovascular, precum colesterolul mare in sange, cercetatorii au lansat ipoteza ca ea duce la declansarea bolilor coronariene. Pe durata studiului, un numar de 8.838 barbati si femei sanatosi si angajati la jobul lor, au fost tinuti sub observatie pe parcursul a 3 ani si jumatate. Fiecare participant a fost masurat la nivelul de epuizare profesionala si i s-au facut analizele de inima, in paralel cu ceilalti factori de risc cum ar fi sexul, varsta, greutatea, fumatul, istoricul familiei pe tema bolilor de inima.

La terminarea perioadei de cercetare, s-au identificat 40% din cazuri de boli de inima declansate la persoanele ce sufereau de epuizare profesionala, iar cei mai epuizati au manifestat 79% sanse de crestere a acestor boli. Dr Toker a afirmat ca extinderea perioadei de cercetare ducea inevitabil la cresterea numarului de persoane afectate.

 

 

Cum sa eviti daunele pe termen lung

Rezultatele ingrijoratoare ale acestui studiu au si o parte buna, ele contribuie ca informatie pretioasa la prevenirea bolilor de inima. Medicii care stiu ca pacientii lor experimenteaza epuizare profesionala ii pot monitoriza cu atentie suplimentara pentru semne de boli de inima. Acest aspect al gradului de stres si de epuizare de la job devine foarte important a fi comunicat mediului si urmarit a fi tinut sub control, pentru ca iata, consecintele sunt evidente si deloc bune.

Doctorii care au realizat cercetarea afirma ca atunci cand epuizarea profesionala se instaleaza, ea evolueaza cu viteza precum o spirala si devine o boala cronica.

Angajatorii si departamentele de resurse umane ale companiilor trebuie sa incerce mentinerea unui cadru sanatos de munca pentru a se evita imbolnavirea de inima din cauza serviciului. Exista teste prin care iti poti da seama daca deja suferi de epuizare profesionala, le poti gasi dand cautare pe internet.

Ca angajat, gandeste-te bine la sanatatea ta pe care, o data deteriorata, nu ti-o da nimeni inapoi, si urmareste sa faci alegeri sanatoase de viata, cum ar fi miscare fizica mai des, mancare sanatoasa, sa dormi macar 8 ore pe noapte si sa cauti ajutor psihologic de specialitate daca la un moment dat cantitatea de stres este mai mare decat poti duce. Cu anumite procedee de terapii, poti gasi mecanisme prin care sa tii stresul sub control si sa iti diminuezi perspectiva de a suferi si tu de burnout – sindromul epuizarii profesionale.

Data articol: 23/10/2014