Marti, 16 octombrie 2012, a avut loc Forumul National “Stop Gripa” la care au participat renumiti medici din tara si din strainatate. Principala tema trasata de specialistii prezenti la eveniment a fost ca, desi gripa este o boala extrem de contagioasa care poate da complicatii grave, nu este bagata prea mult in seama de oameni. “Ne temem de niste boli care au o probabilitate destul de mica sa ne loveasca, si ignoram o boala a carei probabilitate de aparitie este destul de mare”, a declarat in debutul conferintei dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale e a Sanatatii in Romania.
De multe ori, oamenii nu deosebesc gripa de raceala si le confunda. Netratata corespunzator, gripa poate duce la complicatii serioase cum ar fi pneumonia bacteriana virala sau secundara, agravarea afectiunilor medicale pre-existente, inclusiv insuficienta cardiaca congestiva sau diabetul.
Cum deosebesti gripa de raceala?
Banala raceala nu debuteaza cu febra. Pot aparea rar dureri de cap sau dureri generale usoare, se pot instala rareori forme de oboseala si slabiciune usoare, dar nu de epuizare. De asemenea, in cazul racelilor sunt dese senzatiile de nas infundat si durere in gat, cu jena in piept slaba spre moderata si tuse seaca. Complicatiile in cazul unei raceli pot fi congestia sinusurilor, otita medie si aparitia astmului bronsic.
In schimb, gripa debuteaza cu febra mare (39-40 de grade), care dureaza intre 3 si 5 zile. Gripa este insotita de frisoane, dureri de cap frecvente, dureri generale severe, dureri musculare, dureri articulare dureri la nivelul globilor oculari, stari de oboseala si epuizare accentuate, fotofobie (bolnavul nu suporta lumina). Alte semne de gripa sunt tuse, secretii nazale, raguseala, senzatie de usturime in gat, astenie (bolnavul nu se poate da jos din pat). In cazul gripei, complicatiile pot duce la bronsita, pneumonie, inrautatirea bolilor cronice pre-existente, care pot pune in pericol viata bolnavilor.
Grupele majore de risc sunt copiii, varstinicii peste 65 de ani, cei care sufera de boli cronice si femeile insarcinate.
Mituri despre vaccinarea antigripala
Medicii recomanda ca o forma sigura de prevenire a raspandirii gripei vaccinarea. Potrivit specialistilor prezenti la Forumul “Stop Gripa”, numarul persoanelor care se vaccineaza antigripal in Romania este din ce in ce mai mic si mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Tara noastra este codasa in ceea ce priveste vaccinarea antigripala, atat la nivel mondial, cat si la nivel european.
Iata cateva mituri care s-au impamanenit in ceea ce priveste gripa, explicate de medici:
1. Gripa nu este atat de grava
Gripa nu este „o raceala mai grava”, este o boala contagioasa, iar atunci cand bolnavii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea. Conform estimarilor Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS) intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor anuale de gripa, boala gripala afectand persoanele de orice varsta. Gripa sezoniera este o infectie virala acuta care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Se transmit usor de la o persoana la alta prin picaturile proiectate in aer prin tuse si stranut, cat si prin strangerea mainilor sau prin atingerea suprafetelor contaminate.
2. Sunt sanatos, de ce sa ma vaccinez?
„Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie de baza prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-80% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani.”, mentioneaza Conf. Dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infectioase.
3. Tot voi raci, ce sens are vaccinul?
„Din punct de vedere medical vaccinul gripal este acelasi pentru toata lumea. Insa, noi, oamenii fiind diferiti unii de ceilalti, reactionam in mod diferit la vaccin, producand anticorpi in cantitati diferite. Totul depinde de organismul fiecarui individ. Fiecare om trebuie sa priveasca lucrurile din punctul lui de vedere. Spre exemplu, o persoana care sufera de o boala cardiaca si care alege sa se vaccineze, isi ofera o protectie in proportie de 80% la o posibila imbolnavire cu gripa. Daca nu se vaccineaza, nu se protejeaza deloc”, precizeaza Conferentiar Dr. Monica Luminos, medic pediatru, specialist boli infectiase la Institutul National de Boli Infectioase Prof.Dr.Matei Bals.
4. Mi-am facut vaccinul o data, de ce sa-l repet in fiecare an?
Efectul vaccinului gripal se pastreaza aproape un an de zile de la momentul vaccinarii, determinand organismul sa produca anticorpi fata de virusurile gripale care circula intr-un anumit sezon. Aceasta imunitate se epuizeaza in decurs de un an, astfel ca in anul urmator, pe langa faptul ca apar noi tulpini de virusuri circulante, modificate in timpul epidemiei din anul vaccinarii, organismul isi pierde si bagajul lui de anticorpi.
5. Gravidele nu au voie vaccin antigripal
Gravidele au voie sa se vaccineze antigripal! Inca din primele luni de sarcina gravidele au voie sa se vaccineze cu vaccin gripal inactivat, deoarece vaccinul gripal contine un virus omorat. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile care alapteaza, anticorpii transmitandu-se si prin laptele matern catre bebelus. “Vaccinarea antigripala la gravide poate preveni avorturile spontane din primul trimestru, daca vaccinul gripal este administrat la inceputul sezonului.”, precizeaza Dr. Viorel Alexandrescu, medic primar in microbiologie si doctor in stiinte medicale, seful Centrului National de Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino si Director al Programelor pentru Epidemii si Pandemii in Romania. Se recomanda ca vaccinarea sa fie facuta dupa un consens intre medicul de familie si medicul obstetrician care face managementul sarcinii. De asemenea, vaccinarea se recomanda a fi facuta de catre medic sau in prezenta medicului, respectandu-se indicatiile si contraindicatiile din prospectul producatorului.
6. Nu am voie sa-l fac, sunt alergic!
Nu au voie sa se vaccineze antigripal persoanele care au reactii anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reactii post vaccinare severe. Vaccinarea poate fi amanata in cazul persoanelor care sufera de boala febrila acuta, pentru ei existand doar o contraindicatie temporara.
Cum tratezi gripa
Daca banuiesti ca ai gripa, suna medicul. Mai mult, daca prezinti semne de complicatii apeleaza la serviciul de urgente. Este absolut contraindicata automedicatia, orice tratament trebuie facut la recomandarea si sub supravegherea medicului. In cazul gripei, medicul va recomanda medicamente antivirale, care se elibereaza numai pe baza de reteta. Pentru a fi eficiente, medicamentele antivirale trebuie luate in primele 48 de ore de la debutul simptomelor de gripa.
In cazul gripei trebuie evitate antibioticele (acestea se prescriu numai in cazul unor complicatii si numai la recomandarea medicului) si aspirina (care poate determina sindromul Reye, o encefalopatie cu insuficienta hepatica si renala).
Tu cum te feresti de gripa? Esti pentru sau impotriva vaccinului antigripal?
Credit foto: freedigitalphotos.net
Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!
45 de cuvinte si expresii interzise parintilor
33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau