Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu sunt deloc încurajatoare: o persoană din trei suferă de hipertensiune arterială, în special în ţările în curs de dezvoltare.
Specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestei rate înalte. “Raportul este o nouă dovadă a creşterii spectaculoase a afecţiunilor care provoacă cardiopatii şi alte boli cronice, îndeosebi în ţările unde populaţia are venituri scăzute”, a declarat Margaret Chan, director general al OMS.
Tensiunea arterială ridicată a stat la baza peste 50% dintre decesele survenite în urma unui infarct, şi este cauza a peste 45% dintre bolile coronariene.
CONCURS 1 IUNIE! Înscrie-te în perioada 15-31 mai, cu citatul despre copii care te-a inspirat, şi intri în tragerea la sorţi în care poţi câştiga unul din cele 25 de premii oferite de editura Clever Book.
Unul din principalii factori favorizanţi ai hipertensiunii arteriale este obezitatea. Incidenţa acesteia este tot mai mare în lume. În fiecare regiune, numărul obezilor s-a dublat în perioada 1980 – 2008. “În prezent, jumătate de miliard de oameni au fost declaraţi obezi”, a menţionat Ties Boerma, directorul Departamentului de Statistici în domeniul sănătăţii din cadrul OMS.
Potrivit datelor OMS, bolile “mute” (obezitatea, hipertensiunea arterială etc.) stau la baza a două treimi din decesele înregistrate la nivel mondial.
Nici în România lucrurile nu stau pe roze. Aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, însă doar 3 bolnavi din 7 sunt trataţi corect. Mai mult, România este pe locul 4 din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli ale inimii, potrivit unor date furnizate în cadrul conferinţei organizate cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.
Tensiunea arterială ridicată afectează inima, rinichi, ochii şi creierul. Factorii favorizanţi pentru hipertensiune sunt alimentaţia nesănătoasă, consumul de sare în exces, lipsa de mişcare, dar şi fumatul. Printre primele semne ale unei tensiuni arteriale ridicate sunt durerea în ceafă şi un puls mai mare de 80.
Pentru prevenirea acestei boli, Societatea Română de Hipertensiune a anunţat lansarea campaniei naţionale “Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ţi tensiunea arterială”. În acest sens, bucureştenii au putut beneficia de măsurarea tensiunii arteriale joia trecută. Testările gratuite vor continua în Iaşi, în perioada 23-24 iunie.
Te mai poate interesa şi:
5 mituri despre tensiunea arterială.
10 alimente de evitat daca ai tensiunea arteriala ridicata.
10 cauze neasteptate ale bolilor cardiace si tensiunii arteriale ridicate.