Statistici ingrijoratoare: 25 de femei sunt diagnosticate zilnic in tara noastra, cu cancer de san - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Statistici ingrijoratoare: 25 de femei sunt diagnosticate zilnic in tara noastra, cu cancer de san

cancer san 2015

25 de femei sunt diagnosticate zilnic in tara noastra, cu cancer de san.

Statisticile din tara noastra inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%).

In cadrul campaniei, in ultimii doi ani, au fost testate un numar total de 2.027 femei din 11 judete, adica 25% din tara, si au fost depistate 203 cazuri cu suspiciuni.

”Daca ar fi sa apelez la strategii de comunicare, as indrazni sa folosesc un slogan ”prezidential” -DA, PUTEM. Putem fara indoiala si trebuie sa implementam cat mai curand un program national de screening mamar. Autopalparea este la indemana, iar mamografia si ecografia mamara sunt proceduri investigationale disponibile si usor de efectuat. Trebuie sa lasam pudoarea deoparte si sa invatam ca orice, subliniez, ORICE modificare a sanului trebuie sa te indrume catre medic. De asemenea, trebuie sa intelegem ca un cancer nu inseamna automat un destin implacabil si ca stadiul in care se depisteaza boala este esential pentru evolutia ulterioara. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinica sau tumora palpabila cu dimensiuni panain 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci…PUTEM!” a declarat medicul oncolog Catalin Costovici.

 

”Pe toata perioada examinarilor ne-a atras atentia reticenta femeilor de a veni la doctor si, mai mult, de a le verifica sanatatea sanilor. Numarul femeilor care apeleaza la medicul din mediul rural nu este deloc mare si multe dintre ele nu isi fac nici analizele anuale obligatorii. Din pacate, multe femei vin in faze avansate ale bolii, atunci cand este poate prea tarziu sa mai putem face ceva. Este important ca femeile din mediul rural sa afle ca, depistat intr-o faza incipienta, cancerul de san poate fi tratat.” a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB.

 

In tarile occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a inceput sa scada datorita programelor de screening si a diagnosticarii precoce. In Romania insa, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor in stadii avansate al bolii. Acesta este si motivul pentru care numarul pacientelor care pierd lupta cu aceasta boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mica in mediul rural, unde si accesul la informatie este limitat.

Informatii despre cancerul de san si despre campania nationala de informare cu privire la cancerul de san sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 10/12/2015