Probleme cu vezica urinara
Odata instalata menopauza, urinarile vor fi mai frecvente si creste riscul incontinentei urinare in conditii de stres. Cauza este tot lipsa de estrogen, vezica urinara si uretra fiind construite din aceleasi tesuturi precum vaginul. Si, asa cum vaginul isi pierde tonusul muscular si elasticitatea, acelasi lucru se intampla si cu tractul urinar. De aceea, creste riscul sa “te scapi” la fiecare stranutat, ras, exercitii fizice intense etc. De obicei este vorba de cantitati mici de urina, insa daca incontinenta este severa, trebuie sa ceri de urgenta sfatul medicului.
Ce e de facut
In acest caz, exercitiile Kegel pot fi de ajutor. Ele intaresc muschii vaginali si ai vezicii urinare. De asemenea, este recomandata reducerea consumului de alcool si cofeina.
Insomnia
Femeile aflate la premenopauza au acuzat o calitate slaba a somnului. Pana nu demult medicii credeau ca somnul prost este cauzat de bufeurile si transpiratiile nocturne, insa noi studii au relevat faptul ca insomniile apar cu 5 pana la 7 ani inainte de instalarea menopauzei, tot din cauza tulburarilor hormonale.
Ce e de facut
Cere sfatul medicului care iti poate recomanda terapii pe baza de ceaiuri de plante (musetel, valeriana etc.). Evita cofeina, alcoolul si alte elemente stimulatoare precum tigarile sau exercitiile fizice intense, inainte de culcare. Ai grija ca dormitorul sa fie racoros.
Palpitatiile
Fara niciun motiv, inima incepe sa o ia “la trap” si, de cele mai multe ori, palpitatiile apar insotite de bufeuri. Sunt atat de bruste incat intri in panica si daca nu stii ca te apropii de menopauza poti incepe sa crezi ca suferi de ceva grav.
Ce e de facut
In primul rand, stai calma, redu la minimum nivelul de stres, incearca tehnicile de relaxare, renunta la fumat, limiteaza cantitatea de alcool si cofeina pe care o consumi. Imprieteneste-te cu paducelul, sub forma de ceai, tinctura sau capsule. Acesta este foarte bun pentru buna functionare a inimii si potolirea tahicardiilor.
Cresterea in greutate
Cresterea in greutate este un alt semn al modificarilor hormonale. Potrivit unor studii de specialitate, cresterea in greutate este cauzata de scaderea nivelului de progesteron, care miscoreaza rata metabolismului. De asemenea, pe masura ce nivelul de estrogen scade, organismul are tendinta de a-l produce si de a-l depozita in celule de grasime. De aceea, apar straturile de grasime la nivelul abdomenului.
Ce e de facut
Cere sfatul medicului care iti poate recomanda terapii naturiste sau un regim alimentar optim pentru noua rata a metabolismului.
Modificari ale pielii
Cand nivelul de estrogen scade, productia de colagen se micsoreaza, de asemenea. Pielea devine astfel mai subtire, mai uscata, mai flasca si are un aspect imbatranit. Cu cat menopauza se instaleaza mai devreme, cu atat pierderea de colagen si de densitate osoasa este mai rapida.
Ce e de facut
Medicul iti poate recomanda tratamente sau suplimente alternative pe baza de fitoestrogeni, precum soia sau seminte de in. Cremele nu te ajuta foarte mult intrucat aportul de colagen trebuie sa vina din interior si nu din exterior.
Dureri de cap
In timpul primelor stadii ale premenopauzei te poti confrunta cu dureri de cap. Motivul este tot scaderea nivelului de estrogen. Sunt femei cu ciclu menstrual regulat care acuza dureri de cap inainte sau in timpul ovulatiei. Numite “migrene menstruale”, aceste dureri apar din cauza fluctuatiilor de estrogen. De asemenea, aceste dureri de cap pot aparea din cauza dezechilibrului dintre nivelul de progesteron si cel de estrogen.
Ce e de facut
Cere sfatul medicului care iti poate prescrie tratament cu medicamente antiinflamatorii (aspirina sau ibuprofen). De asemenea, ceaiurile pot sa reduca durerea.
Sursa: earlymenopause.com
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!