Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic
Ce sa faci cand ai gripa dar si dupa aceea?
Sunt mai multe tipuri de gripa. Cea mai comuna este si cea mai putin serioasa chiar daca te cam pune la pat vreo 3-4 zile cu febra (apoi mai ai si vreo 2 saptamani de stare de oboseala) si te lasa cu sentimentul ca esti aproape mort. Gripele mai puternice si mai agresive tind sa izbucneasca la cativa ani, asa ca ia legatura cu medicul de indata ce observi ca simptomele tale acute se agraveaza in loc sa se amelioreze pe masura ce trec zilele. In aceste cazuri, poti sta la pat cel putin 7 zile si pot aparea complicatii.
Arunca antibioticele
Ele sunt total ineficiente impotriva virusurilor gripale; in plus, iti slabesc sistemul imunitar pe termen lung si trebuie luate doar ca ultima solutie ca sa se preintampine o suprainfectie bacteriana. Este foarte important, tocmai din acest motiv, sa consulti medicul dupa 3-4 zile de simptome daca acestea se agraveaza (dureri in piept, tuse cu suier sau gat cu durere violenta).
Dormi cat mai mult poti tu
De multe ori este tot ce iti doresti sa faci in timpul unei gripe si ai fi intelept sa faci exact asta. E bine sa ai pe cineva in preajma, totusi, ca sa se asigure ca esti in regula.
Bea multa apa
O gripa iti deshidrateaza puternic organismul, asa ca trebuie sa bei multe lichide pe care sa le tot ai la indemana. Mananca cand poti si ce poti.
Ia pastile impotriva durerilor de corp
Durerile musculare si temperaturile ridicate pot fi domolite cu medicamente tip paracetamol si nurofen (insa intotdeauna citeste instructiunile de folosire, reactiile adverse si contraindicatiile, chiar si in cazul unei banale aspirine). Daca iei si medicamente antivirale in acelasi timp (de ex Tamiflu) ai grija sa nu iei separat si pastile de paracetamol pentru ca poti crea supradoza din aceasta substanta in corp.
Nu te surmena
Gripa te poate lasa extrem de doborat si incapabil de aproape nimic, asa ca este important sa nu opui rezistenta in procesul acesta de recuperare usoara de care ai nevoie. Nu forta. Evita cat poti surmenarea de dupa gripa, evita sa revii la viteza ta uzuala de activitate, pentru ca vei constata ca nu vei face fata si poti sa ai o recadere.
Recupereaza-te natural din gripa
Este valabil ca si la recuperarea naturala in cazul racelii.
Trebuie sa te vada un medic daca simptomele persista:
O gripa care dureaza mai mult de o saptamana, 10 zile, merita o noua intrevedere cu medicul, dar si mai devreme te poti duce la el in cazul in care esti ingrijorat pentru sanatatea ta.
Retine pentru viitor ca te poti vaccina antigripal
In cazul in care ai avut o gripa care te-a cam doborat, retine ca in sezonul urmator te poti vaccina ca sa eviti sau macar sa faci o forma mai usoara de gripa. Vaccinurile sunt de regula recomandate persoanelor in varsta, celor cu astm sever, cu diabet, cu afectiuni renale cronice sau cu sistemul imunitar slabit sau celor care lucreaza in cabinete medicale sau spitale. Perioada cea mai eficienta pentru vaccinari este intre septembrie si noiembrie, ca sa te pregatesti bine pentru lunga iarna ce urmeaza.
Dupa ce corpul iti iese dintr-un episod de raceala sau gripa, in cel mai rau caz, cel mai important lucru este sa fii constient ca sistemul imunitar a dus o lupta grea si acum este slabit. Ca atare, prioritatea ta este sa il ajuti sa se refaca si reintareasca. Consuma multe legume si fructe proaspete, ia un supliment natural de stimulare a imunitatii o perioada dupa boala, bea sucuri din catina sau macese, care intaresc organismul, si stai mult la aer curat, cu o atitudine pozitiva, evitand supararile, neplacerile, discutiile, conflictele care toate se stiu ca slabesc sistemul imunitar, impiedicandu-l sa mai lupte eficient cu atacurile virale sau bacteriene.
Sursa: cdc.gov
foto: Pixabay.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?