Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic
Ce sa faci cand ai o raceala, dar si ulterior?
Uita de antibiotice
Consulta un medic daca raceala este asociata si cu o alta infectie, dar nu te gandi ca antibioticul este aceasta pastila minune care vindeca orice. Raceala e cauzata de virusuri si antibioticele nu omoara virusurile, doar bacteriile.
Odihneste-te cat de mult poti
Daca ai doar o raceala si nu gripa, e posibil sa nu fie cazul sa iti anulezi toate activitatile si sa stai cocotat in varful patului o saptamana. Chiar si asa totusi, mai multa odihna decat de regula nu strica pentru ca asa se reface corpul, deci are puterea sa lupte mai eficient si mai repede cu virusul neplacut. Somnul este timpul in care corpul isi face service-ul intern asa ca foloseste aceasta pauza impusa de raceala ca sa te odihnesti si sa permiti corpului sa isi faca verificarile de rutina si sa repare pe ici pe colo ce e de reparat.
Fa inhalatii
Respira aer cald din baia de aburi de la o baie fierbinte sau de la apa pe care ti-o pui tu la incalzit pe aragaz. Acest lucru deblocheaza nasul infundat si ajuta si la durerea in gat. Ajuta mult daca pui cateva picaturi de solutie inhalanta, cristale de menta sau ulei esential de eucalipt, se gasesc la farmacie.
Mentine-ti vitalitatea
Mananca bine si bea multe lichide. Raceala si boala pot fura din corpul tau multi nutrienti esentiali si multe vitamine. Pe acestea le restabilesti cu o dieta decenta.
Imprieteneste-te cu farmacista de langa tine
Poti primi sfaturi bune cu privire la produsele care te pot ajuta sa te refaci cat mai repede, inclusiv cele din categoria tratamentelor alternative, homeopate sau naturiste. De multe ori chiar se simte diferenta.
Recupereaza-te natural din raceala
Daca simti primele simptome de raceala, incepe sa iei capsule de echinaceea imediat, precum si vitamina C cat mai multa, doza soc la nevoie. Ele te ajuta sa mobilizeze brusc celulele albe ca sa lupte cu infectia. Daca nu ai reusit sa faci asa, asigura-te ca pe durata primelor zile de raceala vei bea cat mai multe ceaiuri calde cu miere si vei consuma vitamina C (o gasesti in citrice, in patrunjel). Usturoiul are proprietati antibiotice, antifungice, antivirale si antibacteriene excelente si face minuni in a mobiliza sistemul imunitar, asa ca poti consuma cat de mult poti si iti permite stomacul (aciditatea sa poate deranja pe cei cu boli digestive). Nu are nimic daca esti antisocial, racit fiind, din contra, faci un bine celor din jur stand departe de ei, fie pentru ca mirosi a usturoi, fie pentru ca esti racit.
Citeste si: Sezonul de raceala si gripa e in toi! Prepara-ti aceste ceaiuri ca sa le tii departe
Daca este copilul racit
Copiii racesc la fel ca noi, ba chiar mai des, din pricina expunerii lor in colectivitati unde ei vin in contact cu multi alti copii si fiecare in parte vine din mediul sau familial, cu microbii lor specifici. Copiii nu au in reflex igiena spalarii mainilor de multe ori si nici sa se protejeze de cei pe care ii vad raciti in jurul lor.
Oricat vrem sa ii ferim, de multe ori acest lucru e imposibil. Simptomele lor sunt identice cu ale oamenilor mari, atat ca ei sunt deseori mai nervosi din pricina disconfortului pricinuit si a faptului ca nu sunt obisnuiti sa fie raciti, sa se simta rau si sa fie scosi din circuitul vietii lor cotidiene.
O data declansata raceala, multi copii nu stiu sa sufle corect nasul, iar mucozitatile ajung in gat, creand disconfort abdominal, greata si varsaturi, sau ajung in sinusuri ori in urechi, ca sa nu mai vorbim deseori de iminenta dezvoltarii unei broniste cauzate de mucozitatile necuratate des si bine din nas.
Retineti!
Ca raceala sa fie doar o raceala si sa treaca in 5-7 zile, prioritatea voastra ca parinti este aceea de a curata foarte bine si des nasul copilui. Pediatrii si medicii ORL afirma cu tarie ca cele mai multe complicatii severe post-raceala la copii si la adulti vin de la mucozitatile din nas. Folositi apa de mare, scoateti mucozitatile cu aparate speciale care le aspira de pe canalele sinusale, scotand astfel acea sursa de infectie din corpul copilului de cel putin 3 ori pe zi (se numeste Batista bebelusului si se gaseste la farmacii sau pe internet http://www.overland.com.ro/).