Rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii si cei care sunt decidenti in zona politica au mentionat deja acest lucru (…) Noi ne gasim intr-o zona care are doua probleme: consuma mult prea multe antibiotice, deci ne gasim pe primele locuri alaturi de Grecia, pe primele locuri in ce priveste rezistenta bacteriilor la antibiotice, spunea Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Criza sanatatii publice globale in raport cu rezistenta la antibiotice este in centrul atentiei OMS. Medicina moderna, asa cum o stim, este amenintata de o pierdere iminenta a antibioticelor. In ultimii ani, numarul bacteriilor rezistente la medicamente a crescut considerabil. In prezent, anual, 700.000 de oameni mor din cauza infectiilor rezistente, iar acest numar poate creste pana la zece milioane pana in 2050 daca nu se iau masuri, avertizeaza OMS, scrie doctorulzilei.
Mai jos gasiti cateva idei gresite despre antibiotice:
Crezi ca antibioticele nu provoca rezistenta daca se iau corect – FALS!
De mii de ani, bacteriile au incercat sa se protejeze de substantele chimice produse de alte bacterii si ciuperci, menite sa le omoare. Din 1928, cand Alexander Fleming a descoperit penicilina, medicina a valorificat aceste substante ca antibiotice.
Bacteriile care sunt capabile sa reziste au un avantaj de a supravietui. Unele bacterii sensibile pot achizitiona, de asemenea, gene de rezistenta de la alte bacterii. Ori de cate ori folosim un antibiotic, acesta ucide toate bacteriile care nu au un mecanism de rezistenta, pe cele care sunt sensibile, dar lasandu-le in viata pe cele rezistente.
Avand in vedere circumstantele potrivite, bacteriile rezistente se pot reproduce si provoca infectii. Ele au, apoi, posibilitatea de a fi transferate la o persoana la alta, de exemplu, prin atingere.
Organismele noastre sunt cele care devin rezistente la antibiotice – FALS, din pacate.
Bacteriile devin rezistente si nu corpurile noastre. Prin urmare, nu exista nimic ce putem schimba in corpurile noastre, ce va ajuta sa depasiti rezistenta bacteriilor la antibiotice.
Antibioticele sunt necesare pentru a trata raceala si gripa – FALS
Antibioticele sunt active doar impotriva bacteriilor. Gripa si raceala sunt cauzate de virusii in raport cu care antibioticele nu au absolut nici un efect. Si cele mai multe antibiotice pe care le folosim doar ajuta bacteriile sa devina mai rezistente.
Suprasolicitarea si abuzul de antibiotice pentru infectiile virale contribuie masiv la cresterea rezistentei la antibiotice la nivel mondial.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!