Cu toții admitem faptul că devine deranjant să conviețuiești alături de o persoană care sforăie în somn. Sforăitul reprezintă o problemă care afectează calitatea somnului, dar și viața de cuplu.
Statisticile mondiale indică faptul că 40% dintre adulți sunt afectați de problema sforăitului, iar la aproape un sfert dintre aceste persoane sforăitul a devenit o afecțiune cronică.
Care este mecanismul fiziologic care ne determină să sforăim? Ȋn timpul somnului, în special în poziția culcat pe spate, muşchii limbii, ai gâtului și ai planşeului bucal se relaxează, lucru ce duce la obturarea căilor aeriene superioare. Astfel, apar vibrații ale țesuturilor moi, provocând sforăitul.
Printre cauzele ce duc la apariția sforăitului se numară starea de oboseală accentuată în timpul zilei și problemele cardiace apărute din cauza întreruperii procesului de respirație pe o perioadă semnificativă de timp, de până la 10 secunde. Ȋn acest din urmă caz, vorbim despre apneea de somn.
Iată câteva metode prin care putem scăpa de sforăit:
1. respectă un orar corect de odihnă;
2. ridică partea de pat unde ții capul noaptea cu ajutorul unor bucăți de material solid. Aceasta este o metodă mai eficientă decât cea care presupune folosirea mai multor perne pentru sprijinirea capului;
Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.