Simptomele degeraturilor
Degeraturile superficiale se manifesta prin furnicaturi in zona afectata, durere de intensitate medie, piele cu pete albe, mobila pe tesuturile profunde, articulatii cu mobilitate pastrata. In cazul degeraturilor profunde, veti simti ca articulatiile au mobilitatea pierduta, pielea este alba, tare, rece, nedureroasa, imobila fata de structurile profunde.
Sfaturi practice pentru tratarea degeraturilor
– Intrati intr-o camera incalzita. Acoperiti corpul cu paturi calde.
– Scoateti hainele ude si puneti haine curate si uscate. Scoateti orice bijuterii care sunt stranse pe corp. In cazul in care va veni un medic acasa, infasurati zonele afectate, mentineti caldura si asteptati.
– Daca vorbim de degeraturi superficiale se poate actiona pe loc: pielea degerata se incalzeste prin punerea ei in contact cu pielea care are temperatura normala, mainile se pun la subsuoara, barbia si urechile se asaza in palme, picioarele se asaza langa abdomenul salvatorului. Contactul cu pielea calda se mentine pana cand pielea afectata isi recapata culoarea normala.
ATENTIE!
NU frecati zona, mai ales NU o frecati cu gheata, zapada sau orice alt obiect
NU aplicati lotiuni
NU asezati zona degerata langa o sursa directa de caldura
– Mentineti procesul de incalzire 25-40 de minute. Adaugati constant apa fierbinte pe masura ce apa din recipient se raceste. NU turnati apa calda direct pe zona afectata.
– NU utilizati aeroterme, sobe sau alte obiecte a caror caldura nu poate fi controlata. Pentru a trata degeraturile este nevoie de crestearea gradata a caldurii.
– Pentru a reduce eventualele dureri puteti administra acetaminofen sau ibuprofen NU se da aspirina. Este posibil ca pe zonele afectate sa apara umflaturi si basici ca de arsura. NU incercati sa le tratati.
– In cazul degeraturilor profunde: se scoate accidentatul din zona cu temperatura scazuta si se aduce la adapost; se dau bauturi calde si nealcoolizate; se infasoara in haine calduroase; nu se intervine pe zona degerata; se transporta cat mai rapid la spital.
Ce e de facut in cazul copiilor?
Daca cel mic a suferit degeraturi superficiale, aplicati indicatiile de mai sus.
Daca copilul are dureri si nu isi revine repede, inseamna ca e vorba de o degeratura mai profunda si trebuie sa mergeti cu el la urgente. Pericolul dezvoltarii unor infectii este destul de mare. Daca sunt afectate degetele de la maini sau picioare, bandajati-le cu pansament steril astfel incat degetele sa fie separate si sa nu se lipeasca intre ele. In cazul in care dupa revenirea de la spital copilul face temperatura, iar degeraturile incep sa se decoloreze sau sa curga un lichid din ele, mergeti de urgenta la spital intrucat tesutul afectat este posibil sa fie infectat si in lipsa unui tratament urgent de specialitate se poate ajunge la amputarea zonelor iremediabil afectate.
Citeste continuarea: 1 2