Secretul tineretii fara batranete descoperit de cercetatori. Ce trebuie sa faci ca sa nu imbatranesti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Secretul tineretii fara batranete descoperit de cercetatori. Ce trebuie sa faci ca sa nu imbatranesti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Secretul tineretii fara batranete descoperit de cercetatori. Ce trebuie sa faci ca sa nu imbatranesti
Secretul tineretii fara batranete

Intr-un studiu publicat in BMC Cell Biology, se arata ca celulele corpului uman pot fi rejuvenate cu ajutorul unor substante chimice aflate in doua alimente destul de indragite de oameni.

Studiul a fost realizat la Universitatile Exeter si Brighton din Marea Britanie. Lorna Harries, profesor de genetica moleculara la Universitatea Exeter, sefa echipei de cercetatori, si dr. Eva Latorre, cercetator asociat la aceeasi institutie, impreuna cu colegii lor au descoperit ca anumite tipuri de proteine devin inactive odata cu imbatranirea. Numai ca aceastea sunt reactivate de o substanta similara cu cele pe care le gasim in doua alimente pe care oamenii le indragesc.  “Celulele nu doar ca intineresc, dar incep sa se divida, formand celule noi. E ca o magie. Am repetat experimentele de mai multe ori pentru a fi siguri. Celulele au intinerit. Este o cercetare cu foarte mult potential”, explica dr. Latorre.

Lorna Harries a adaugat ca aceasta substanta influenteaza ARN-ul celulelor si reactiveaza proteinele care determina divizarea acestora.  “Este ca o reteta, poti avea chec cu vanilie sau chec cu ciocolata daca alegi sa pui ingredientul cacao”, a adaugat ea.

Substanta minune la care se refera cercetatorii britanici se numeste resveralogues si este foarte asemanatoare cu resveratrolul pe care il gasim in vinul rosu, ciocolata neagra, dar si in alune, struguri si cateva fructe de padure.

Citeste si: 10 obiceiuri din tinerete pe care le vei regreta la batranete

Batranete fara griji?

Prof. Harries a adugat ca, in laborator, moleculele de resveralogues au ajutat la refacerea nivelului de proteina care determina rejuvenarea celulara. “Celulele cresc, iar telomerii (capsulele de la terminatiile cromozomilor, care se scurteaza odata cu inaintarea in varsta) – se lungesc, asa cum sunt la celulele tinere. Efectele dureaza cateva saptamani”, a adugat Harries.

Cercetarile pot ajuta la imbunatatirea sperantei de viata a batranilor. Este nevoie de studii suplimentare, insa vestile sunt imbucuratoare. “Va veni o vreme cand vom avea abilitatea de a transfera cunostintele despre mecanismele imbatranirii in medicina si stil de viata si astfel vom putea limita bolile cronice cauzate de batranete”, a spus, la randul sau, coautorul studiului, prof. Richard Faragher de la Universitatea Brighton.

Nu rata nici: Tinerete fara batranete cu 7 alimente miraculoase!

Sursa: thewildchild.co.za

foto: Pexels.com

Data articol: 31/10/2021