Scapa de microbi: Cele mai neasteptate locuri publice care te imbolnavesc - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Scapa de microbi: Cele mai neasteptate locuri publice care te imbolnavesc

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Scapa de microbi: Cele mai neasteptate locuri publice care te imbolnavesc
locuri publice care te imbolnavesc

In dorinta ta de a scapa de microbi faci tot posibilul, cand esti pe strada,  sa atingi cat mai putine locuri publice periculoase pentru sanatatea ta. Dar este aproape imposibil. In orice moment, sunt obiecte pe care le atingi si care te pot imbolnavi, iar la unele dintre ele nici nu te-ai fi gandit. In plus, ti-ar fi chiar foarte greu sa nu intri in contact cu ele pentru a scapa de microbi.

Pompa de benzina si butoantele de la ATM-uri, pline de microbi

De cate ori puteti ocoli manerele de la pompa de benzina? Sunt pline de germeni, 71% din acestea pot transmite boli, asa cum reiese dintr-un studiu realizat de compania Kimberly-Clarke. Testele au luat in considerare mai multe astfel de obiecte ce sunt atinse foarte des de multe persoane cautand in mod special adenozin trifosfat (ATP), care marcheaza prezenta bacteriilor si germenilor. Un nivel ATP de 300 sau mai mult arata o probabilitate ridicata de transmitere a unor boli.

Alte obiecte foarte periculoase din acest punct de vedere conform studiul au fost casutele postale (68% dintre acestea pot transmite boli), banda de la scarile rulante (43%), butoanele de la ATM-uri (41%), butoanele de la aparatele de platit parcarea (40%), butoanele de la automatele de cafea si alte produse (35%).

Cum te protejezi pentru a scapa de microbi

Totusi este inevitabil sa te lovesti de tot felul de obiecte murdare in viata ta cotidiana. Trebuie sa fii constient de riscurile la care te supui si sa stii cum te poti proteja de aceste bacterii. Chiar daca deja consideri ca esti precaut si te speli des pe maini, nu strica deloc sa te speli mai mult mai ales in sezonul rece cand riscul de a face gripa e mai mare.

Este cu 24% mai putin probabil sa racesti si cu 50% mai putin probabil sa te strici la burta daca te speli mai des pe maini. Spalatul mainilor este cea mai importanta si mai singura cale prin care te poti proteja de infectii. Asta pentru ca cele mai multe dintre infectii se fac din cauza contactului cu alti oameni, cu animale sau cu suprafete care nu sunt igienizate corespunzator. Apoi cu mainile contaminam mancarea pe care o consumam sau pielea de pe fata, sau ochii atingandu-ne cu mainile murdare.

Data viitoare cand te speli pe maini respecta aceste reguli pentru a te asigura ca ai distrus cat mai multe bacterii si germeni:

Spala-te pe maini 30 de secunde. Pare prea mult, dar s-a dovedit ca asa sunt omorate 99% din bacterii. Si, in 30 de secunde, este mai putin probabil sa iti scape din vedere vreo zona in care se mai pot ascunde bacterii.

Sterge-ti mainile, nu le usca. Frictiunea de un prosop sau un servetel va indeparta microorganismele, in timp ce un uscator le va imprastia in aer sau le va oferi un mediu mai cald si mai prielnic dezvoltarii. Un studiu al Universitatii din Westminster a aratat ca uscatorul electric a inmultit bacteriile de pe degete cu 194% si de pe palme cu 254%. Uscarea prin stergere a redus bacteriile de pe degete si palme cu 76%.

Foloseste un dezinfectant. Daca esti intr-o situatie in care nu ai acces la o chiuveta sau la sapun, foloseste un dezinfectant pentru maini ce poate fi gasit in comert si contine etanol sau propanol. Alcoolul poate distruge majoritatea bacteriilor si virusurilor daca este frecat pe palme timp de 15 secunde. Cand cumperi un astfel de produs, alege-l pe cel ce contine intre 60% si 80% alcool. Este mai eficace si mai comod decat spalatul pe maini, dar nu trebuie sa il inlocuiasca definitiv.

foto

Data articol: 20/10/2021