Sănătatea sexuală și bolile mintale. Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sănătatea sexuală și bolile mintale. Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Sănătatea sexuală și bolile mintale. Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală?
Sănătatea sexuală și bolile mintale
Credit foto: ID 34036022 © Mystock88photo | Dreamstime.com

Mulți oameni sunt răniți în relația lor cu propria energie sexuală și felul în care și-o exprimă. Viața sexuală poate fi o sursă de plăcere și de împlinire. Însă, de multe ori, neglijăm faptul că totul, începând cu dorința sexuală, pornește din creier, și nu se limitează doar la o activitate fizică.

Sexul este acel sentiment special din viața umană pe care (aproape) fiecare ființă umană adultă dorește de obicei să-l experimenteze la maximum! Pe măsură ce trecem de la pubertate la viața de adult, sexul consensual este probabil să aibă loc constant.

Sexul regulat poate avea beneficii pentru sănătate, de exemplu, pentru sistemul cardiovascular și pentru imunitate. Dar nu există o cantitate potrivită de sex de făcut, iar a nu face sex pentru o perioadă lungă de timp nu ar trebui să aibă efecte secundare negative. Indiferent de prejudecățile care sunt strâns legate de acest subiect, a nu face sex pentru perioade îndelungate poate duce la afectarea sănătății noastre fizice și mintale.

Motive care ne privează să trăim satisfacția sexuală

Dacă plăcerea, excitarea şi satisfacţia constituie punctul terminus al activităţii sexuale, atunci faptul că atât de multă lume ocoleşte această activitate constituie un paradox. O persoană poate intenţiona şi poate dori să coopereze, dar trupul n-o ajută ori există o stare mentală ce acţionează inconştient; este dificil de precizat, căci cei afectaţi de neparticipare au tendinţa de a respinge motivaţiile subconştiente:

  • O femeie poate să nu fie conştientă de ura şi de mânia ei împotriva bărbaţilor, de teama sa de a fi „înghiţită” de aceștia, ori de teama de a decădea şi a înnebuni. Ea poate avea o pretenţie permanentă, inconştientă, de superioritate, o dorinţă de a nu se supune nimănui (și asociază sexul cu o astfel de supunere). Astfel, deşi verbal, intenţionează să fie sensibilă la aspectul sexual, factori puternici din subconştientul ei pot interveni şi îi pot obstrucţiona întru totul intenţia.
  • Bărbatul poate fi afectat în mod similar. El poate să nu realizeze că partenera sa îi evocă o imagine a mamei sale, că activitatea lui sexuală se împleteşte cu o anxietate legată de randamentul său, că masculinitatea şi narcisismul său îl conduc frecvent la a exprima pretenţii deosebite faţă de partenera sa, la a o poseda ori sufoca psihologic.
  • Plictiseala şi rutina joacă un rol important în neparticiparea sexuală. Unii devin atât de insidios plictisiţi, încât nu mai iau în considerare nici alternativele posibile — fie ele din cadrul cuplului, fie din afara lui. Plictiseala afectează relaţia dintre doi oameni în domeniul sexual, afectează interesele şi comportamentul lor. 
  • Probleme de sănătate ale noastre sau ale partenerului
  • Stres cotidian intens care ne stoarce de orice fel de energie psihică și fizică
  • Dificultăți financiare, familiale, profesionale

Citeste continuarea aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700

Mail: contact@clinicaaproape.ro

Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

ID 34036022 © Mystock88photo | Dreamstime.com

Data articol: 10/03/2025