Fara indoiala ca iarna si-a castigat reputatia ca fiind “Sezonul gripei si racelilor“, astfel ca multi dintre noi suntem inevitabil, mult mai preocupati de sanatate in anotimpul rece. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca aceasta grija excesiva a dus la aparitia unor mituri specifice sezonului rece, care pot avea efectul contrar de a afecta sanatatea.
Mit 1: Aerul rece te imbolnaveste
Desi este cunoscuta sub denumirea de “raceala“, aceasta afectiune nu este declansata de aerul rece si temperaturile scazute. “Dimpotriva, numarul celulelor responsabile cu combaterea infectiilor creste atunci cand iesim afara iar simpla stare de a-ti fi frig nu are legatura cu raceala. De regula, bolile precum gripa si raceala sunt provocate de virusuri sau bacterii, care au o rata de raspandire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, astfel ca sunt mult mai usor transmise prin contact intr-un cadru restrans“, explica dr. imunolog Tania Bejan.
Mit 2: Alergiile dispar in sezonul rece
Desi simptomele alergiilor sezoniere precum febra fanului sau cele cauzate de polen se amelioreaza, exista un revers al medaliei: alergiile de interior se agraveaza in sezonul rece. Acestea sunt cauzate de praf, mucegai si aerul mai incarcat, corelate in special cu faptul ca in timpul iernii camerele nu sunt atat de des aerisite ca in sezonul cald.
Mit 3: Nu trebuie sa facem sport iarna, afara
Daca ati decis sa amanati exercitiile fizice sau jogging-ul pana la primavara, este momentul sa va razganditi! “Exercitiile fizice la temperaturi scazute, bineinteles cu echipamentul corespunzator, sunt o modalitate mult mai eficienta de a face sport, deoarece genereaza arderi calorice mai intense decat cele realizate la temperaturi confortabile trupului uman, la aproximativ 20 de grade Celsius. In plus, datorita faptului ca exercitiile presupun un efort mai mare, inseamna si ca nivelul endorfinelor va creste mai mult, imbunatatind astfel si starea de spirit“ , recomanda dr. Tania Bejan.
Mit 4: Nu avem nevoie de protectie solara in timpul iernii
Desi cazurile de arsuri solare in timpul iernii sunt foarte rare, actiunea razelor soarelui poate fi la fel de nociva, in special pentru piele. Mai mult, din cauza faptului ca zapada reflecta 80% din razele UV, celulele epidermei sunt mult mai afectate. Asadar, cremele de protectie solara nu trebuie sa lipseasca nici in timpul iernii.
Citeste continuarea: 1 2
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025