Pentru ca rezultatele sa fie cat mai relevante cercetatorii au supus 125 de studenti, toti utilizatori activi facebook unei rezonante magnetice pe creier. Dupa scanare, numarul pritenilor, online sau offline a fost inregistrat pentru fiecare voluntar in parte.
Intr-o serie de experimente,Rees si colegii sai au remarcat legatura puternica dintre numarul de prieteni pe care o persoane ii are pe reteaua de socializare si cantitatea materiei cenusii aflata in diferite regiuni ale creierului.
Amigdala este mai mare la persoanele cu multi prieteni in retelele de socializare
Una dintre aceste regiuni observate a fost amigdala, partea a creierului responsabila cu procesarea memoriei si a raspunsurilor emotionale. S-a descoperit faptul ca la oamenii cu o retea mare de prieteni in lumea reala este mai mare, iar acest lucru se pastreaza si in cazul celor cu prieteni multi online.
Marimea altor zone ale creierului putea fi corelata cu numarul prietenilor virtuali, insa nu s-a putut demonstra acelasi lucru si cu amicii din viata reala.
Oamenii de stiinta au observat ca anumite zone ale creierului par a fi influentate de numarul de prieteni, virtuali sau reali, insa adevarata provocare este daca Internetul poate avea influente asupra creierului nostru.
Concluziile acestui studiu au fost ca cei mai multi dintre utilizatori folosesc retelele de socializare ca suport pentru relatiilor sociale pe care le au deja prin mentinerea si intarirea cestor pritenii mai degraba decat pentru crearea unui intreg de prieteni virtuali.
Citeste continuarea: 1 2