Prim ajutor in caz de hemoragii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prim ajutor in caz de hemoragii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Prim ajutor in caz de hemoragii
primul ajutor in caz de hemoragii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - iodine-5690154_1920

Hemoragia reprezinta pierderea de sange cauzata de sectionarea unui vas. Acordarea de prim ajutor in caz de hemoragii este esentiala, ea putand face diferenta dintre viata si moarte.

Hemoragiile pot fi externe, atunci cand sangele se scurge in afara organismului, si interne, care presupun pierderi in interiorul organismului. O alta clasificare a hemoragiilor tine seama de tipul vasului sectionat. Vorbim, in acest caz, de hemoragii arteriale, venoase si capilare.

Citeste si: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala

Tipuri de hemoragii

Hemoragiile arteriale sunt cele mai periculoase intrucat, dintr-o artera sectionata, sangele tasneste cu forta, ceea ce duce la pierderea unei cantitati mari intr-un timp scurt. Acestea pot pune viata in pericol. Sangele arterial este rosu aprins. Hemoragiile venoase nu sunt atat de periculoase, intrucat sangele venos circula intr-un ritm mai lent, astfel incat acesta tasneste cu o presiune redusa. Sangele venos este rosu inchis. Atunci cand vasele capilare sunt cele lezate, sangele are o presiune mult mai redusa si se imprastie uniform pe toata suprafata ranii.

Intrucat venele insotesc intotdeauna arterele, se intampla ca, in unele cazuri, hemoragia sa fie mixta: arteriala si venoasa.

Cauzele hemoragiilor pot fi: traumatismele, interventiile chirurgicale sau boli precum ulcer gastro-duodenal sau tuberculoza pulmonara.

Afla, in randurile urmatoare, cum acorzi prim ajutor in caz de hemoragii, in functie de tipul si de localizarea acestora.

Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC

Prim ajutor in caz de hemoragii externe

Hemoragiile externe sunt evidente. Victima trebuie asezata in pozitia laterala, in niciun caz pe spate. Partea corpului afectata de hemoragie trebuie pozitionata mai sus decat restul corpului, pentru a permite sangelui sa ajunga la creier. Apoi se stabileste daca hemoragia este arteriala sau venoasa, intrucat tehnica de oprire a hemoragiei trebuie sa tina seama de acest aspect.

Daca leziunea este de dimensiuni reduse, se aplica un pansament compresiv. Daca, insa, este o hemoragie foarte puternica, se impune folosirea garoului. Acesta poate fi improvizat din orice material flexibil, neelastic: fular, esarfa, ciorap. Garoul trebuie sa opreasca circulatia, insa culoarea tegumentelor trebuie sa fie apropiata de cea normala.

Daca hemoragia este la nivelul bratului, garoul se leaga la patru degete sub axila, in cazul hemoragiei arteriale. Daca, insa, hemoragia este localizata la nivelul membrului inferior, garoul se leaga la radacina coapselor.

In cazul hemoragiei venoase, garoul se prinde dedesubtul leziunii. Garoul se mentine aproximativ 2 ore, iar la fiecare 10 minute trebuie slabit timp de 1-2 minute pentru a permite irigarea tesuturilor.

Nu rata nici: Prim ajutor in caz de insuficienta respiratorie

Prim ajutor in caz de hemoragii interne

Acestea nu pot fi observate cu ochiul liber, ca in cazul celor externe, insa exista mai multe semne care indica prezenta unei hemoragii interne: ameteala, respiratie accelerata, hipotensiune, cresterea numarului de batai ale inimii, paloare, transpiratii reci, senzatie continua de sete. In cele mai multe cazuri, acestea pot fi oprite doar prin interventie chirurgicala. Prin urmare, se impune apelarea serviciilor de urgenta.

Pana la sosirea ambulantei, este necesar ca victimei sa i se acorde primul ajutor. Daca aceasta este constienta, este asezata pe spate, cu picioarele usor ridicate, dar doar in situatia in care nu sunt fracturate.

Daca, insa, ranitul este inconstient, trebuie asezat pe lateral. Victima trebuie miscata cat mai putin posibil. I se indeparteaza hainele care o strang in zona gatului, toracelui si mijlocului si se asteapta sosirea ambulantei. Nu i se da nimic de baut, deoarece lichidele vor duce la o crestere a debitului de sange.

Imagine de ds_30 de la Pixabay

Data articol: 12/01/2021