Prim ajutor in caz de epilepsie. Gesturi pe care sa NU le faci in niciun caz atunci cand cineva are o criza epileptica
Epilepsia reprezinta o dereglare a sistemului nervos care se manifesta prin descarcarea brusca de activitate electrica in creier. Ca urmare a acestei descarcari, se produc convulsii repetate care pot afecta controlul miscarii, al vederii si vorbirii, chiar al starii de constienta. Afla, in cele ce urmeaza, cum sa acorzi prim ajutor in caz de epilepsie, astfel incat starea pacientului sa nu se agraveze in timpul convulsiilor.
Cei mai importanti factori agravanti ai epilepsiei sunt traumatismele craniene, accidentele vasculare cerebrale, convulsiile febrile din copilarie sau consumul regulat de alcool si droguri. Desi este o boala incurabila, epilepsia poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentului. In lipsa acestuia, insa, afectiunea evolueaza, iar crizele epileptice incep sa se manifeste din ce in ce mai des.
Pacientul epileptic trebuie sa adopte o igiena riguroasa a vietii: sa doarma suficient, sa se hraneasca sanatos, sa renunte la alcool si sa se fereasca de stres. Iata, concret, cum sa acorzi prim ajutor in caz de epilepsie.
Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de puls mare. Cum previi cresterea pulsului
Prim ajutor in caz de epilepsie
Atunci cand o persoana din apropierea ta este cuprinsa de o criza de epilepsie, incepe prin a incerca sa o calmezi si sa o asiguri ca este in siguranta. Intoarce-o, apoi, pe o parte si scoate-i de pe ea tot ce ar putea sa o stranga in jurul gatului, impiedicandu-i, astfel, respiratia: cravata, esarfa, bluza prea stransa pe gat.
Pune-i sub cap o perna, un pulovar sau orice obiect moale si indeparteaza din jurul ei eventualele obiecte ascutite in care s-ar putea rani. Daca poarta ochelari, indeparteaza-i si pe acestia.
Pentru a o scoate rapid din criza, cu ajutorul degetelor, strange-i puternic lobul urechii, sau strange-o de degetul mare de la maini, in zonele laterale unghiei, sau de lamela osoasa care separa narile.
Ramai calm si cronometreaza criza. Daca dureaza mai mult de 5 minute, apeleaza serviciul de ambulanta. De asemenea, este necesar sa suni la 112 in urmatoarele situatii: pacientul este la prima criza de acest fel, nu-si revine dupa terminarea crizei, are o noua criza la scurt timp dupa prima, criza are loc in timp ce bolnavul se afla in apa sau bolnavul are si alte afectiuni asociate (diabet sau boli cardiovasculare).
Citeste si: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala
Ce sa NU faci atunci cand acorzi prim ajutor unei persoane epileptice
Atunci cand acorzi prim ajutor in caz de epilepsie, este important sa eviti anumite gesturi care ar putea agrava starea pacientului. Astfel, in timpul unei crize epileptice, nu incerca sa ii introduci ceva in gura in ideea de a nu-si inghiti limba. O persoana care are o criza epileptica nu-si poate inghiti limba, insa se poate rani cu obiectele pe care i le introduci in cavitatea bucala.
De asemenea, nu incerca sa-i faci respiratie artificiala. Epilepticii incep sa respire singuri dupa trecerea crizei.
Nu ii da bolnavului nimic de baut sau de mancat in timpul crizei.
Nu-l stropi cu apa pe fata si nici nu-l palmui. Aceste gesturi nu-l vor face sa-si revina mai repede, iar tu pierzi timp pretios pe care l-ai putea folosi sa il ajuti cu adevarat.
Nu rata nici: Prim ajutor in caz de lesin. Cauze si factori favorizanti ai lesinului
Imagine de klimkin de la Pixabay
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor