Colica renala este o durere aparuta brusc in zona rinichilor, care se manifesta atunci cand calculii renali se blocheaza in tractul urinar. Desi, cel mai adesea, nu pune viata in pericol, acordarea de prim ajutor in caz de colica renala este necesara intrucat durerea este intensa si, adesea, extinsa, iradiind dinspre zona inferioara a spatelui spre pelvis, spre organele genitale si spre interiorul coapsei.
O persoana din 10 se confrunta de-a lungul vietii cu pietre la rinichi.
Principalele simptome ale colicii renale, pe langa durerea intensa, sunt: prezenta sangelui in urina, senzatie permanenta de urinare, senzatie incompleta de urinare, balonare, greturi, varsaturi, transpiratie, paloare. Atunci cand intervine febra, este necesara prezentarea de urgenta la medic, intrucat aceasta poate semnala o infectie urinara.
Cauze si factori de risc ai calculilor renali
Calculii renali iau nastere ca urmare a acumularii de acid uric sau de calciu in tractul urinar. Aceste minerale adera la urina formand, astfel, cristale, asa-numitii calculi. Dimensiunea lor variaza. Un calcul renal poate avea de la dimensiunea unui fir de nisip la dimensiunea unei nuci. Durerea apare atunci cand calculii cresc. Pietrele mici, de pana la 6-7 mm, pot fi eliminate acasa, fara a fi necesara interventia chirurgicala.
Principalii factori de risc ai calculilor renali sunt alimentatia dezechilibrata si sedentarismul.
Citeste si: Prim ajutor in caz de puls mare. Cum previi cresterea pulsului
Prim ajutor in caz de colica renala
Criza renala poate dura de la cateva minute la cateva ore. Singura masura de prim ajutor in caz de colica renala este aplicarea de comprese calde pe zona rinichilor. Acestea amelioreaza durerea si contractiile musculare. Atentie, insa! Compresele nu trebuie aplicate in cazul in care pacientul are febra.
Tot pentru diminuarea durerilor se poate administra un analgezic, insa doar daca durerea este usoara spre moderata.
Este interzis ca pacientul sa consume lichide in timpul unei crize. In acest fel, se reduce eliminarea de urina, reducându-se, totodata, si presiunea la nivelul sistemului colector. Dupa ce criza dureroasa a trecut, se reincepe hidratarea.
Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala
Cum previi formarea calculilor
Pentru a nu ajunge sa te confrunti cu acele dureri crancene specifice colicii renale, ajusteaza-ti stilul de viata. Concret, creste cantitatea de lichide consumate intr-o zi (ideal ar fi sa ajungi la 3 litri), limiteaza consumul de alimente cu continut ridicat de sare si privilegiaza consumul de cereale integrale, fructe (in special citrice), legume. De asemenea, ar fi recomandat sa limitezi consumul de proteine de origine animala (carne rosie, peste, oua) si sa eviti bauturile care contin zahar, precum si pe cele pe baza de cafeina.
Calculii renali trebuie atent supravegheati de catre medicul urolog pentru a nu dezvolta complicatii, cum ar fi infectii ale rinichiului si abcese renale. Acestea pot duce, in timp, la pierderea completa a rinichiului sau la insuficienta renala, ceea ce ar necesita dializa.
Nu rata nici: Prim ajutor in caz de fracturi
Imagine de Darwin Laganzon de la Pixabay
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor