Beneficii nutritionale
Stim deja ca patrunjelul e mai bogat in vitamina C naturala decat orice alta leguma sau fruct (166 mg / 100 g), dar stiai ca e si o sursa extrem de bogata de potasiu (1000 mg / 112 g), calciu (245 mg / 100 g) si magneziu (2,7 mg / 100 g)? El mai contine in cantitati semnificative sulf si fosfor. Iata si alte substante pretioase continute de patrunjel si beneficiile pe care acestea le aduc organismului:
– Beta-carotenul
E folosit de corp la asimilarea proteinelor. Are beneficii pentru ficat si protejeaza plamanii si colonul. Beta-carotenul e convertit de organism in vitamina A, un nutrient atat e important pentru sistemul imunitar incat e numit “vitamina anti-infectioasa”.
– Clorofila
Se gaseste din belsug in patrunjel si are puternice proprietati purificatoare, inhiband raspnadirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme nocive. Datorita ei, patrunjelul poate fluidiza secretiile pulmonare in cazul unui sistem respirator congestionat si ajuta la decongestionarea sinusurilor. Bogata in oxigen, clorofila limiteaza actiunea virusurilor si ajuta plamanii sa elimine reziduurile provenite din mediul poluat.
– Acizi grasi esentiali
Patrunjelul e o sursa importanta de acid alfa-linoleic, substanta importanta pentru organism si deseori omisa din dieta noastra.
Nu rata nici: Ceai de patrunjel, beneficii surprinzatoare pentru sanatate
– Fluorina
Este un mineral foarte important si care se gaseste din abundenta in patrunjel. Cariile sunt rezultatul lipsei de fluorina, substanta care creeaza o suprafata protectoare foarte rezistenta pe dinti si oase. Fluorina protejeaza corpul si de infectiile cu microbi si virusuri.
– Acidul folic
Una dintre cele mai importante vitamine B, are un rol crucial in sanatatea cardiovasculara deoarece transforma moleculele potential periculoase de homocisteina in molecule benigne. Nivelurile ridicate de homocisteina pot afecta integritatea vaselor sanguine si maresc riscul de atacuri de cord si cerebrale la persoanele cu arteroscleroza si probleme cardiace provocate de diabet. Acidul folic este si un nutrient important pentru diviziunea celulara corecta, adica ajuta la prevenirea cancerului in cele doua zone ale corpului care contin celule care se inmultesc rapid: colonul si, la femei, cervixul.
– Continutul de fier
Din patrunjel este exceptional de ridicat: 5,5 mg / 100 g. O jumatate de cana de patrunjel proaspat tocat sau o lingura de patrunjel uscat contine aproximativ 10% din necesarul zilnic de fier.
– Proteine
20% din patrunjel e alcatuit din proteine, un procentaj similar cu ciupercile.
Te mai poate interesa si: Dieta cu ceai de patrunjel. Mai putin cu 5 kg intr-o saptamana fara efort
– Vitamina B12
Patrunjelul contine compusi care produc vitamina B12, compusi necesari pentru formarea celulelor sanguine si pentru cresterea celulelor, importanta pentru fertilitate, sarcina, imunitate si prevenirea maladiilor degenerative.
– Vitamina K
Reduce drastic riscul fracturii de sold daca iei minimum 100 de micrograme pe zi. E o vitamina necesara formarii oaselor, iar patrunjelul o contine din plin: 180 mcg intr-o jumatate de cana de patrunjel tocat. Interesant e ca gatirea patrunjelului ii dubleaza continutul de vitamina K!
Studiile pe animale au dovedit ca uleiurile volatile din patrunjel, in special miristicina, inhiba formarea tumorilor, in special a celor din plamani. Actioneaza ca un antioxidant care neutralizeaza efectele nocive ale unor anumiti carcinogeni, cum ar fi cei prezenti in fumul de tigara sau fumul de carbune.
Imagine de Wolfgang Eckert de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!