Ora de vara 2023. Cum ne afecteaza schimbarea - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ora de vara 2023. Cum ne afecteaza schimbarea

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ora de vara 2023. Cum ne afecteaza schimbarea
Ora de vara 2023
Credit foto: Pixabay.com

Ora de vara 2023. Trecerea la ora de vara are loc, de obicei, in ultimul weekend din luna martie. Anul acesta ceasul se da cu o ora inainte in noaptea dintre 25 spre 26 martie. Ora 3 va deveni ora 4.

Schimbarea orei de vara are consecinte asupra psihicului si a sanatatii oamenilor.

Ora de vara a fost introdusa pentru ca oamenii sa se bucure cat mai mult de lumina naturala de la soare, mai ales ca dupa echinoctiul de primavara ziua va fi mai lunga. S-a ales ca ora 3 sa devina ora 4 deoarece se considera ca la aceasta ora majoritatea populatiei doarme si nu va fi perturbat niciun program.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Citeste si: Când trecem la ora de vară 2023. Când se va renunța la shimbarea orei

Cum te afecteaza trecerea la ora de vara

Organismul va resimti aceasta schimbare intrucat somnul se reduce automat cu o ora. Pentru a se obisnui, celulele organismului vor avea nevoie de cateva saptamanai pentru a se reface.

Pentru a face fata cu brio schimbarii inca din primele ore, este recomandat consumul a cat mai multor fructe si legume. Corpul trebuie revitaminizat dupa ora pierduta de somn, pentru a-i creste rezistenta in timpul zilei.

Cand se renunta la ora de vara?

Ora de iarna este considerata ora standard. Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura. Comisia Europeana a propus, insa, renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odata pentru totdeauna, daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna. Ar fi urmat ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana. Astfel, statele care decideau sa mentina permanent ora de vara ar fi urmat sa faca ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care preferau sa ramana la ora de iarna (ora standard) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021. Numai ca pandemia si conflictul din Ucraina a dat peste cap planurile tuturor. Situatia a ramas incerta si in 2023.

„La nivel global, dezbaterea este clara – exista mai multe tari pe glob care nu schimba ceasul”, spune Ariadna Güell Sans, co-coordonator Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, o organizatie axata pe politici legate de timp. Cercetarile au aratat ca schimbarea orei inainte si inapoi, chiar si doar cu o ora, afecteaza negativ economia, siguranta rutiera si sanatatea. Cu toate acestea, Statelor Unite, Europei si altor cateva tari, le este greu sa renunte la acest obicei”, explica Guell Sans, citata de Wired.com.

Specialista spune ca principalul subiect de dezbatut nu este renuntarea la schimbarea orei, ci la care ora sa ramanem: la ora standard sau la ora de vara pentru totdeauna.

foto: Pixabay.com

Data articol: 24/03/2023