Miere de Manuka. 10 beneficii DOVEDITE! Iata cum o poti folosi - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Miere de Manuka. 10 beneficii DOVEDITE! Iata cum o poti folosi

miere de manuka - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - bee-3360682_1920

Miere de Manuka. Proprietati nutritionale

Mierea de Manuka are un profil nutritional uimitor. Ea contine:

  1. Aminoazici
  2. Vitamine B (B6, tiamina, niacin, riboflavin, acid pantothenic)
  3. Calciu
  4. Cupru
  5. Fier
  6. Magneziu
  7. Mangan
  8. Fosfor
  9. Potasiu
  10. Sodiu
  11. Zinc

Tipuri de miere Manuka

Dupa recoltarea din stupi, mierea este testata in laboratoare, unde se face catalogarea ei si apoi punerea la dispozitia publicului.

Exista 3 mari categorii:

Miere de Manuka pentru consum

Cea mai mare parte a mierii de Manuka se incadreaza aici, fiind o miere fara activitate antibacteriana semnificativa.

Miere Manuka Activa

Sau miere cu activitate antibacteriana peroxidica. Datorita activitatii enzimei glucozoxidaza din miere este produs agentul antibacterian numit peroxid de hydrogen, cel mai important component al acestei mieri. Desi se regaseste in majoritatea tipurilor de miere, aceasta activitate peroxidica se regaseste aici in proportii mult mai mari, neidentificate la nici un alt tip. Aceasta activitate poate atinge in mierea de Manuka chiar si un nivel de 30+, ceea ce face ca aceasta sa fie unica in lume. Cantitatea de miere cu activitate intensa, in special cea cu nivelul peste 20, este mult mai limitata decat cea obisnuita, de consum.

Miere Manuka UMF

Sau miere cu activitate antibacteriana non-peroxidica. Aceasta miere contine enzima metilglioxal (MGO), acizi aromatici, fenoli si flavonoizi, si o serie de compusi inca necunoscuti, dar care au proprietati chimice antibacteriene.

Miere de Manuka. La ce sa fii atent

In anul 1981, cercetatorii de la Universitatea din Waikato, Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel de enzime mai mare decat mierea obisnuita.

Pentru fiecare tip de miere exista un indicator al calitatii (UMF) care ii masoara puterea antibacteriana.

Cel mai mic UMF este de 5, iar  cel mai mic grad pentru a putea beneficia de proprietatile curative ale mierii de Manuka este 10+. Tot ce depaseste UMF 16 se considera de supercalitate.

Nu cumpara miere de Manuka daca:

  1. Nu are specificat gradul UMF pe fata recipientului
  2. Nu este din Noua Zeelanda
  3. Nu are numele companiei si numarul licentei inscrise pe eticheta
  4. Nu are UMF intre 5 si 16+.

Gradatia UMF

  • 0-4 Nu are proprietati terapeutice
  • 4-9 Proprietati terapeutice comparabile cu ale mierii obisnuite
  • 10-14 proprietati terapeutice superioare
  • 15+ Nivel superior de fenoli si nu trebuie consumat mai mult de 1 lingura la o administrare.

Miere de Manuka. Cum se administreaza

Pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale mierii de Manuka este recomandat sa se consume 1-2 linguri pe zi, dar niciodata doua linguri la o singura administrare.

Este de preferat se se adauge mierein ceai, iaurt sau sa fie intinsa pe paine integrala.

Miere de Manuka. Efecte adverse

Desi pare greu de crezut, totusi, mierea de Manuka are si reactii adverse si contraindicatii:

Reactii alergice (in special la persoanele alergice la veninul de albina)

Creste nivelul glicemiei

Poate interactiona cu substantele folosite in chimioterapie.

Inca se efectueaza studii pentru a urmari beneficiile, dar si efectele adverse ale mierii de Manuka.

Sursa: DrAxe.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/07/2021