Legătura dintre o dantură sănătoasă și un organism sănătos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Legătura dintre o dantură sănătoasă și un organism sănătos

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Legătura dintre o dantură sănătoasă și un organism sănătos
o dantură sănătoasă
Credit foto: unsplash.com

Relația dintre o dantură sănătoasă și un organism sănătos este una mult mai importantă decât ai crede. Există numeroase afecțiuni medicale care pot avea drept cauze problemele dentare, iar din acest motiv trebuie să vedem cavitatea orală drept parte integrantă în organismul uman, cu un impact direct asupra stării de sănătate. O dantură sănătoasă poate fi un indicator al sănătății generale a organismului, pentru că ceea ce mănânci și cum îți îngrijești dinții pot afecta întregul corp.

Iată care sunt doar câteva dintre legăturile care pot exista între dantură și sănătatea întregului organism:

Lipsa dinților și digestia

Legătura dintre o dantură sănătoasă și o stare generală de bine a organismului poate fi înțeleasă mai bine atunci când vorbim despre relația dintre dantură și nevoia de a te hrăni. Lipsa dinților duce la o mestecare deficitară a hranei, ce poate afecta întregul proces de digestie. Hrana insuficient mărunțită poate fi mai greu de digerat și absorbit de către organism, ceea ce poate provoca afecțiuni digestive, cum ar fi balonarea, indigestia și problemele intestinale. În plus, o dantură incompletă limitează dieta unei persoane. Alimentele dure și bogate în fibre pot deveni greu de consumat, ceea ce conduce la o alimentație insuficientă și la deficiențe nutriționale. În această situație, nevoia unei proteze dentare este inevitabilă, pentru a putea mesteca alimentele corespunzător. Dar acestea sunt de diverse tipuri, iar alegerea trebuie realizată informat, după ce ai consultat o listă completă de indicații. 

Bacteriile din cavitatea bucală și sănătatea inimii

Principala problemă care apare în cazul unei igiene orale precare este formarea de placă bacteriană și de tartru. Acestea duc la inflamarea gingiilor, motiv pentru care mulți oameni suferă de gingivită sau parodontită. În sens invers, până la 91% dintre pacienții cu boli de inimă suferă și de parodontită, așa cum afirmă WebMD. De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece gura este calea de acces către întregul organism, iar bacteriile care există în cavitatea orală pot ajunge în sânge, iar mai apoi la nivelul arterelor și provoacă inflamații care pot duce mai apoi la apariția bolilor cardiovasculare. 

Bolile gingiilor și diabetul

Inflamațiile cauzate de bolile gingiilor pot provoca un control deficitar al glicemiei, în cazul persoanelor care suferă de diabet. Bacteriile de la nivelul gingiilor pot elibera toxine care cresc rezistența la insulină și îngreunează astfel gestionarea diabetului, boală ce afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul. Astfel, la rândul său, hiperglicemia oferă un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor în cavitatea orală, care provoacă apoi infecții și inflamații ale gingiilor. Din acest motiv, între diabet și afecțiunile dentare există o relație bidirecțională, ambele au efecte negative una asupra celeilalte și în ambele cazuri este nevoie de o îngrijire atentă.

Psihologia și sănătatea dentară

În cele din urmă, există o legătură chiar și între domeniul psihologic și sănătatea dentară. Problemele de sănătate orală, cum ar fi durerile de dinți sau problemele estetice, pot afecta în mod negativ starea ta psihologică, generând stres, anxietate și scăderea încrederii în sine. De altfel, psihologia intră și ea în terenul stomatologiei, atunci când alegi să mergi la un medic psiholog pentru a-ți trata frica de dentist.  

Prin urmare, acestea sunt doar câteva dintre relațiile care pot exista între sănătatea dentară și sănătatea întregului organism. Gura rămâne calea de acces către organism și în funcție de cum alegi să-ți îngrijești dantura, așa vei reduce șansele de a dezvolta alte probleme ce țin de starea generală de sănătate. 

Sursă foto: unsplash.com

Data articol: 21/11/2023