Laptisorul de matca – un compus biologic ce incetineste procesul de imbatranire - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Laptisorul de matca – un compus biologic ce incetineste procesul de imbatranire

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Laptisorul de matca – un compus biologic ce incetineste procesul de imbatranire
laptisor de matca - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - bee-3360682_1920

Exista o zicala moderna, dar cu radacini adanci in trecut care zice ca “esti ceea ce mananci”. Aceasta afirmatie pare a fi foarte adevarata mai ales daca… esti albina.

Sa luam exemplul reginei matca. Ea traieste de 40 de ori mai mult decat albinele lucratoare datorita unui nutrient miraculos continut de lichidul laptos care constituie singura ei hrana.

Acest lichid miraculos face ca matca sa devina de doua ori mai mare in dimensiuni si de doua ori mai mare in greutate decat alte albine fara a exista nici o diferenta genetica intre ele.

Acest compus miraculos, denumit laptisor de matca, si ingredientele active pe care le contine, este secretat de albinele lucratoare tinere. Acestea sunt cele care fac matca sa atinga dimensiuni atat de impresionante.

Conform unui articol publicat in revista Nature, experimente realizate pe mustele de fructe si pe albine au demonstrat ca o anumita proteina, royalactina, declanseaza anumite molecule care sunt responsabile de cresterea in volum si intr-un timp mult mai scurt a reginei.

Atat mustele cat si albinele au crescut mai mari, si-au imbunatatit capacitatile reproductive si au trait mult mai mult dupa ce au fost hranite cu laptisor de matca.

Folosit la mumificare in Egiptul antic

Dr Masaki Kamakura, profesor la Toyama Prefectural University, Japonia a afirmat:”albinele formeaza doua caste de sex feminin – regina si albinele lucratoare. Acest diformism, aceasta diferenta, nu e data de diferente genetice ci de ingestia laptisorului de matca. Pana acum insa mecanismul prin care acest compus regleaza si produce diferentele dintre cele doua caste a ramas necunoscut. Se considera ca de aceste diferente ce apar la larvele ce devin ulterior regine este responsabila o proteina denumita royalactina.”

Puternicele proprietati atribuite acestui compus a fascinat oamenii de-a lungul a mii de ani, ajungand in urma pana in Egiptul antic al carui locuitori il foloseau pentru a-si pastra luciul deosebit al pielii. Tot egiptenii l-au folosit chiar si pentru conservarea mumiilor.

Folosirea laptisorului de matca in produsele cosmetice, precum cremele de fata, a devenit foarte populara mai ales in Europa ultimelor decenii. Multe companii il folosesc azi ca ingredient de baza in diferite creme sau produse de ingrijire a pielii pentru a prevenii imbatranirea acesteia si pentru evitarea aparitiei ridurilor.

Efecte remarcabile si pentru oameni

Laptisorul de matca este o substanta consistenta, gelatinoasa, secretata de glandele albinelor tinere. Regina traieste exclusiv cu aceasta substanta care o ajuta sa ajunga la o dimensiune si greutate neobisnuita.

Paradoxal e si faptul ca reginele ajung sa traiasca pana la 5-6 ani, spre deosebire de albine care traiesc doar 6-8 saptamani. Dupa ce sunt fertilizate reginele continua sa depuna zi de zi pana la 2.000 – 3.000 de oua, ceea ce corespunde uneori unei greutati de doua ori mai mari decat greutatea corpului lor.

Oricat pare de incredibil, regina continua sa depuna astfel oua de-a lungul intregii ei vieti demonstrand o vitalitate si o energie remarcabile care se datoreaza in exclusivitate laptisorului de matca.

Aceasta hrana deosebit de consistenta nu este utila reginei doar ca sursa de energie si fertilitate, ea continand si remarcabile cantitati de proteine, vitamine, hormoni si minerale.

Exista studii care demonstreaza eficienta lui si la oameni in cazul oboselii cronice si a surmenajului, a anxietatii si insomniei, a astmului, hepatitei, gutei si a bolilor de inima. Se spune de asemenea ca inverseaza procesul de imbatranire si sporeste performantele sexuale.

Dr. Kamakura sustine ca rezultatele studiilor sale asupra laptisorului de matca pot oferi perspective de analizat in ceea ce priveste evolutia albinelor si a altor insecte chiar si din punct de vedere al organizarii lor sociale.

Poate cea mai relevanta observatie este insa cea a faptului ca laptisorul de matca poate produce si la oameni incetinirea imbatranirii actionand la nivel celular in special ca un excelent antioxidant, dar si ca un stimulent al permanentei reinnoiri a celulelor organismului uman.

Sursa: http://www.laptisordematcapur.ro/

Data articol: 01/10/2015