Sunt multe mituri despre viata si despre imbatranire incat nu prea mai stii pe care sa le crezi si de care sa uiti cu desavarsire. Tocmai de aceea apar si multe intrebari despre viata, despre ce e normal si ce nu odata cu trecerea anilor. Iata ce raspunsuri au specialistii.
Intrebari despre viata #1: E normal sa-mi scada acuitatea vizuala?
In jurul varstei de 40 de ani, majoritatea oamenilor citeste cu ajutorul ochelarilor. Presbiopia apare din cauza faptului ca nu se mai produce reglarea vederii de la distanta la aproape.
Insa trebuie sa cereti sfatul medicului cand va confruntati cu cataracta, o tulburare a vederii care apare dupa 60 de ani. O alta tulburare este pierderea vederii centrale, cei care sufera de aceasta boala putandu-se bucura doar de vederea periferica. Glaucomul si macularea degenerativa sunt si ele tulburari care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
Intrebari despre viata #2: E normal sa-mi scada auzul?
O treime din populatia peste 60 de ani sufera de scaderea auzului. Acest lucru este cauzat de slabirea capacitatii receptorilor senzoriali din urechea interna. La barbati acest fenomen este mai des intalnit decat la femei. Durerile, scurgerea de secretii din ureche si pierderea brusca a auzului pot fi semnele unei infectii puternice si chiar a unor tumori. De asemenea, daca auzul se pierde la o singura ureche, este un alt semn ca trebuie apelat la sfatul unui specialist.
Te mai poate interesa: 5 reguli sa incetinesti natural imbatranirea
Intrebari despre viata #3: E normal sa-mi pierd vigoarea?
Odata cu inaintarea in varsta, muschii si tesuturile incep sa-si piarda din tonus. Exercitiile fizice precum ridicarea greutatilor si stretchingul pot ajuta la imbunatatirea vitalitatii si flexibilitatii. Si organele interne incep sa-si piarda vigoarea. Peretii inimii se ingoasa, arterele se infunda, iar ritmul cardiac, evident, scade. Imbatranirea inimii este de fapt principala cauza a pierderii vitalitatii. Insa exercitiile aerobice (inclusiv simplele plimbari pe jos) pot ajuta o imbunatatire a perfomantelor cardiace.
Mergeti de urgenta la un specialist daca aveti dureri in piept asociate cu ameteli, greata, respiratie sacadata sau lesin. Acestea sunt semnele unui atac de cord.
Anemia este o alta problema care duce la pierderea fortei si vitalitatii. Una din 10 persoane peste 65 de ani sufera de anemie. Acest lucru se traduce prin stari de oboseala si se poate trata cu ajutorul suplimentelor de fier sau al altor medicamente recomandate de medic.
Intrebari despre viata #4: De ce am tensiunea mare?
Batranetea nu este o boala, insa schimbarile prin care trece organismul il fac vulnerabil in fata unor boli. Cauzele tensiunii arteriale crescute nu se cunosc cu exactitate, insa sunt multi factori care contribuie la cresterea ei: factori ereditari, obezitatea, consumul ridicat de sare. Vasele de sange tind sa-si piarda elasticitatea odata cu inaintarea in varsta, se ingusteaza si astfel creste tensiunea arteriala. Mai mult de jumatate din persoanele peste 60 de ani se confrunta cu aceste probleme. Ce e de facut? O dieta fara sare, exercitii fizice, mentinerea unei greutati corporale adecvate.
Nu rata nici: Foarte tare! Reteta asta asta opreste imbatranirea mainilor si iti transforma pielea. Ai nevoie de trei ingrediente!
Intrebari despre viata #5: E normal sa imi pierd memoria?
Nu trebuie sa va ingrijorati daca nu va mai amintiti unde v-ati pus cheile sau ati uitat numele unui magazin de antichitati pe care l-ati vizitat de curand. In general, informatiile noi se proceseaza mai greu la batranete. Dupa cum, oamenii batrani isi pierd abilitatile de multitasking. Dar acest lucruri nu se traduc prin Alzheimer. Aceasta boala inseamna inabilitatea de a invata lucruri noi si de a le retine, incapacitatea de a recunoaste obiecte demult invatate si probleme de vorbire. Daca aveti in istoricul familie cazuri de Alzheimer ar trebui sa cereti sfatul unui specialist dupa ce ati implinit 65 de ani.
foto: Depositphotos.com