Interacțiuni medicamentoase. Ce reprezintă și cum ne influențează sănătatea? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Interacțiuni medicamentoase. Ce reprezintă și cum ne influențează sănătatea?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Interacțiuni medicamentoase. Ce reprezintă și cum ne influențează sănătatea?
Interacțiuni medicamentoase

Acordaţi o atenţie deosebită interacțiunilor medicamentoase care pot apărea datorită diferitelor asocieri mecicamentoase. Mai mult, atunci când mergeţi la medic, înainte de a vă fi prescris un nou tratament, trebuie să-l informați în legătură cu totalitatea medicamentelor sau suplimentelor alimentare pe care le utilizați în prezent.

Interacțiunile medicamentoase pot avea numeroase consecințe, preponderent negative, asupra organismului nostru, dintre care amintesc principalele trei întâlnite:  

1. Acțiune independentă

Acesta este cazul ideal – în acest caz, medicamentele se pot utiliza concomitent, fără apariția efectelor adverse datorate interacțiunilor medicamentoase.  

2. Potențarea efectului terapeutic

Unele medicamente devin periculoase atunci când sunt administrate concomitent cu alte medicamente, cauzând o potențare prea crescută a efectului terapeutic, cu multiple efecte adverse asupra organismului. Simptomele posibile în acest caz sunt: creșterea sau scăderea presiunii arteriale, creșterea timpului de sângerare, ameţeli, mişcări oculare rapide, hepatotoxicitate, nefrotoxicitate, îngălbenirea ochilor sau a pielii, pierderea cunoștinței și altele. Acestea sunt medicamentele care nu se asociază în nici un caz, datorită efectelor adverse severe cauzate.  

3. Diminuarea efectului terapeutic

Unele medicamente îşi pot diminua sau chiar anula efectele medicamentoase, în cazul în care, sunt asociate. Și aceste interacțiuni sunt nedorite, întrucât efectele adverse rezultate sunt negative de cele mai multe ori.

Combinaţii PERICULOASE de substanţe medicamentoase:

Combinații Posibile complicații
Aspirină
+ Paracetamol
Puteți să combinați aceste două medicamente, dar numai în doze mici. În doze mari sau dacă sunt luate în mod repetitiv, combinația acestora poate cauza probleme renale severe. Așa că nu e recomandat să abuzați de această combinație!
Aspirină
+ Ibuprofen
Aspirina nu se combină cu ibuprofenul, în nici un caz. Dacă luați şi aspirină şi ibuprofen, poate creşte riscul de apariție al complicaţiilor gastrointestinale precum inflamaţiile, sângerările, ulceraţiile şi perforaţiile stomacale, dar și timpul de sângerare, putând produce hemoragii.
Coldrex
+ Paracetamol
Aceste două medicamente nu se asociază pentru că se potențează efectele adverse ale paracetamolului (hepatotoxicitatea severă), intrucât Coldrex conține paracetamol, putându-se ajunge la supradozare în cazul asocierii acestora.
antiemeticele
+ tranchilizante sau sedative
Medicamentele antiemetice (Emetiral, Emetostop), care se administrează împotriva stării de greaţă nu se combină cu tranchilizantele sau sedativele deoarece cauzează o deprimare severă a sistemului nervos central.
antihistaminice
+ sedative
Antihistaminicele (Xyzal, Symphoral, Zenaro, Romergan) nu se administrează împreună cu sedative datorită efectului puternic deprimant al sistemului nervos central.
plasturi cu nicotină
+ antidepresive
Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie, datorită efectului antagonist, cu scăderea efectului terapeutic.
antidepresive
+ decongestionante
Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu decongestionantele, deoarece pot cauza hipertensiune arterială, tremor sau greață.
pseudoefedrina
+ medicamente de slăbit
Pseudoefedina nu se combină cu medicamentele de slăbit, deoarece combinarea lor poate să ducă la afectarea sistemului nervos central, hipertensiune arterială, ritm cardiac neregulat, atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.
antibiotice
+ anticoncepționale
Anticoncepţionalele îşi pot diminua efectul dacă sunt combinate cu unele antibiotice. Antibioticele scad procentul de absorbţie al anticoncepționalelor, astfel încât acestea nu își mai pot realiza efectul dorit.
diuretice + aminoglicozide
Diureticele (Furosemid, Acetazolamidă, Spironolactonă) interacţionează cu aminoglicozidele (Amikacina, Gentamicina, Kanamicina, Streptomicina) ducând la creşterea numărului de reacţii adverse ale antibioticelor, motiv pentru care trebuie evitată asocierea acestora.
Omeprazol + fier
Această asociere este contraindicată, deoarece Omeprazolul este un inhibitor al pompei de protoni, adică crește ph-ul gastric, iar fierul se absoarbe doar la ph acid.
propulsive gastrice + antiparkinsoniene Această asociere este contraindicată datorită efectelor de supradozare cu crize de hipertensiune arterială și reducerea efectelor terapeutice
statine + macrolide Statinele, medicamente prescrise pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge şi antibioticele de tipul macrolidelor (claritromicina, eritromicina, azitromicina) nu trebuie combinate deoarece există un risc crescut de a dezvolta tulburări musculare severe, precum rabdomioliza, ce constă în distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.
paracetamol
+ siropul de tuse cu etanol (copii)
.
În cazul copiilor, paracetamolul nu se combină cu siropurile de tuse care conțin etanol, pentru că o doză de alcool, chiar și una mică,  în combinație cu paracetamolul, poate afecta ficatul.
antiinflamatoare nonsteroidiene
+ anticoagulante
Acestea nu se combină datorită riscului de apariție a unor hemoragii interne grave.

Citeste continuarea pe SFATFARMA.RO

foto: Depositphotos.com

Data articol: 02/03/2022