Hiperglicemia, respectiv hipoglicemia sunt probleme care tin de un nivel crescut, respectiv scazut al glicemiei (cantitatea de zahar din fluxul sanguin). Intre cele doua exista diferente semnificative atat in ceea ce priveste cauzele, cat si simptomele si tratamentul. Daca esti curioasa sa le afli te invitam sa citesti articolul urmator.
Cauze pentru hiperglicemie
In legatura cu diabetul, hiperglicemia presupune un nivel ridicat al glucozei, de natura cronica; este frecvent intalnita la diabetul de tip 2 sau cel non-insulino-dependent, dar poate aparea si in diabetul de tip 1 in cazul persoanelor care consuma alimente bogate in carbohidrati fara suficienta insulina. Majoritatea profesionistilor medicali au definit hiperglicemia folosind standarde ale glicemiei stabilite de catre propriul corp si de medicul care te urmareste si prin combinarea acestor standarde cu intervalele de referinta ale Asociatiei Americane a Diabetului (sau alte organisme cu autoritate in domeniu).
Este important de inteles faptul ca sunt sanse mari sa experimentezi un nivel crescut al glicemiei din cand in cand, in pofida eforturilor tale de a-l tine sub control. Pentru ca orice boala cronica necesita o atentie aparte, trebuie sa discuti cu echipa care iti monitorizeaza starea de sanatate daca nivelul glicemiei creste semnificativ.
Simptome pentru hiperglicemie
Simptomele cele mai comune pentru hiperglicemie sunt: stare crescuta de sete, gura uscata si crapata, piele calda si uscata care nu transpira, febra mare (peste 38.5 grade Celsius), somnolenta sau confuzie, halucinatii, dureri de cap, probleme in concentrare, vedere incetosata, urinare frecventa, oboseala (stare de slabiciune, eventual pe o singura parte a corpului), pierdere in greutate si, desigur, o glicemie mai mare de 180 mg/dL (forma agravata de hiperglicemie presupuen un nivel al glicemiei de peste 600 mg/dL).
In cazul in care nivelul glicemiei se mentine crescut o perioada lunga de timp pot sa mai apara: infectii vaginale si ale pielii, taieturi si rani care se vindeca lent, vedere slaba, leziuni nervoase care cauzeaza dureri la nivelul picioarelor sau senzatie de raceala/insensibilitate la nivelul acestora, pierderea parului in extremitatile inferioare, disfunctie erectila, probleme cu stomacul si intestinele precum constipatie cronica sau diaree, leziuni ale ochilor, vaselor de sange sau ale rinichilor.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025