Hepatita B. Ce este, ce simptome are si cum poate fi diagnosticata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Hepatita B. Ce este, ce simptome are si cum poate fi diagnosticata

Sfatulparintilor » vitrina » Hepatita B. Ce este, ce simptome are si cum poate fi diagnosticata
hepatita B - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - laboratory-2815641_1920

Hepatita B este infectia ficatului. Hepatita B poate duce la ciroza hepatica, insuficienta hepatica ori chiar cancer hepatic. Hepatita B poate fi fatala daca nu este tratata.

Se transmite prin sange, rani deschise sau fluide ale corpului. Vestea buna este ca, de cele mai multe ori, hepatita B nu tine prea mult. Organismul lupta cu ea cateva luni dupa care bolnavul devine imun la ea pentru tot restul vietii.

 

Afla totul despre Hepatita C aici.

 

Hepatita B: Ce se intampla cu oamenii care o au

Doctorul ta va sti ca esti vindecat atunci cand testele de sange nu vor dezvalui niciun semn de infectie activa.

Exista insa si oameni care nu pot scapa de infectie. Daca ai avut-o mai mult de sase luni esti purtator de virus, chiar daca nu prezinti simptomele. In aceasta situatie poti transmite hepatita B prin:

– sex neprotejat;

– contact prin sange sau rani deschise;

– folosirea la comun de seringi si ace.

Medicii inca nu au descoperit cauza pentru care foar putini purtatori se vindeca, in vreme ce altii se confrunta cu hepatita B cronica. Ceea ce inseamna ca ficatul lor are o infectie continua. Rezultatul este aparitia cirozei si, in cele din urma, ficatul inceteaza sa functioneze. Unii pacienti ajung sa se confrunte cu cancer hepatic.

Un purtator al virusului nu trebuie sa doneze sange, plasma, organe, tesuturi sau sperma. In cazul in care ai hepatita B spune-i partenerului de cuplu, medicului de familie, stomatologului si, in general, oricarei persoane pe care ai putea-o infecta.

 

 

Hepatita B: Cum stii ca o ai

Primele semne ale hepatitei B includ:

– icterul – pielea si albul ochilor devin galbene, iar urina are culoarea maro sau portocaliu;

– scaune decolorate;

– febra;

– epuizare fizica, stare ce dureaza mai multe saptamani sau chiar luni;

– pierderea apetitului, ameteala si stari de voma;

– dureri in zona abdominala.

Simptomele pot aparea abia dupa 6 luni dupa ce ai luat virusul. Este posibil ca bolnavul sa nu simta nimic, iar o treime dintre cei care au boala nu simt nimic. Afla ca sunt bolnavi abia dupa ce au facut un test de sange.

 

 

Hepatita B: Cum poate fi diagnosticata

Daca doctorul de familie crede ca ai boala te poate supune unui examen fizic. De asemenea, ar putea verifica daca ai ficatul sanatos. Diagnosticul vine in urma unui teste de sange.

In cazul in care boala devine cronica, medicul specialist poate recolta un tesut din ficat pentru a analiza cat de sever este cazul.

 

 

Hepatita B: Cum poate fi tratata

In cazul in care crezi ca ai fost expus la virus ar trebui sa mergi la medic in urmatoarele doua sapatamni. Doctorul te-ar putea vaccina.

Daca te imbolnavesti, doctorul ti-ar putea recomanda odihna la pat pentru a te putea vindeca mai repede.

Totodata, ar trebui sa renunti la tot ce ti-ar putea afecta ficatul precum alcoolul si acetaminofenul. Inainte de a lua orice medicament sau suplimente vorbeste cu medicul de familie. In plus, trebuie sa adopti o dieta sanatoasa.

Daca scapi de infectie, doctorul ar putea sa te mai tina sub observatie o vreme. Daca te confrunti cu infectia peste sase luni, inseamna ca ai hepatita B cronica, situatie in care medicul iti poate prescrie un tratament adecvat.

 

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/07/2018