Hemoroizi: Cum pot fi preveniti
Consuma fibre
O modalitate excelenta pentru a creste cantitatea de fibre este sa mananci legume, fructe, cereale integrale, nuci, semninte si fasole.
Bea apa
In acest fel vei putea evita constipatia, ceea ce inseamna mai putine fortari in timpul scaunelor. Fructele si legumele, care au fibre, contin totodata si apa.
Fa sport
Activitatea fizica, ca de exemplu sa mergi pe jos timp de 30 de minute, este o alta modalitate de a mentine sangele si tranzitul intestinal in miscare.
Nu amana
Foloseste toaleta imediat ce simti ca ai o nevoie.
Hemoroizi: Simptome
Hemoroizii nu au intotdeauna simptome, asa ca este posibil nici macar sa nu realizezi ca te confrunti cu ei. Cele mai intalnite simptome ale hemoroizilor sunt:
– disconfort, mancarimi sau dureri in zona anusului;
– vezi sange pe hartia de toaleta sau colac.
– apar anumite umflaturi in jurul anusului.
Te mai poate interesa si: Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
Hemoroizi: Cand trebuie sa mergi la medic
Ar trebui sa mergi la medic la orice sangerare rectala chiar daca tu crezi ca e din cauza hemoroizilor. Poate fi si simptomul polipilor colonului, colitelor, boala Crohn, diverticulita, cancer colorectal. De asemenea, fisurile anale pot fi dureroase si sa sangereze. Asa ca este bine sa primesti diagnosticul corect ca si tratamentul adecvat.
Daca hemoroizii sunt durerosi sau nu te simti mai bine dupa tratament, mergi la medic.
Hemoroizi: Diagnostic si teste
Diagnosticul hemoroizilor se face prin anamneza, simptomatologia bolnavului la prezentare, semne clinice, inspectie, palpare, videorectoscopie care permite vizualizarea directa a rectului. Pentru a exclude alte cauze ale sangerarii, medicul poate sa examineze rectul si partea de jos a colonului (sigmoidul) prin sigmoidoscopie sau chiar intregul colon prin colonoscopie. Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt procedee de diagnostic care exclud astfel eventuale leziuni patologice mai grave (cancer de colon, polipi, colita) insotite de sangerare.
Hemoroizi: Tratament
Hemoroizii trec adesea de la sine, fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala si alte proceduri pe care le poate face medicul. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti schimbi dieta si stilul de viata. (Daca esti femeie si esti insarcinata ar trebui sa vorbesti cu medicul inainte de a lua orice medicament sau sa-si modifici dieta).
Hemoroizi: Dieta bogata in fibre
In cazul hemoroizilor cel mai bun lucru pe care il poti face este sa adopti o dieta bogata in fibre si sa mananci cat mai putine alimente procesate. Consuma legume, fructe, nuci, alune si cereale integrale pentru a evita constipatia.
Daca nu poti manca suficiente fibre, medicul ti-ar putea recomanda sa iei un supliment de fibre. Nu folosi laxative intrucat cauzeaza diaree care irita hemoroizii.
Bea 7-8 pahare de apa pe zi. Daca esti foarte activ sau traiesti intr-un climat cald s-ar putea sa ai nevoie de si mai multa apa.
Chiar daca medicul iti prescrie medicamente sau sugereaza interventia chirurgicala tot este nevoie sa-ti schimbi dieta. Pentru a evita gazele este bine sa introduci treptat noile alimente.
Hemoroizi: Tratament medical
Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia. Astfel se pot folosi urmatoarele proceduri:
-legarea cu benzi elastice a radacinii pachetelor hemoroidale
– injectarea substantelor sclerozante in hemoroizi
– coagularea cu laser, etc.
Dupa disparitia simptomelor de inflamatie se poate interveni chirurgical practicandu-se scoaterea hemoroizilor, aceasta fiind singura modalitate terapeutica curativa – hemoroidectomie.
Tratamentele medicale sunt eficiente, insa daca nu-ti schimbi dieta si stilul de viata, hemoroizii vor reveni.
Hemoroizi: Remedii naturale
Multe dintre urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa eviti constipatia si sa usurezi scaunele, ceea ce va reduce intensitatea mancarimii si a durerii, iar disconfortul nu se amplifica.
Citeste si: Hemoroizi externi. Ghid util despre cauze, simptome si tratament
Hemoroizi: Reducerea durerii si a senzatiei de mancarime
Baile calde (nu fierbinti) pot fi de ajutor: stai jos in aproximativ 7cm de apa calda pentru 15 minute, de cateva ori pe zi. In aceast fel, inflamatiile se reduc, iar muschii din jurul sfincterului se relaxeaza.
Dupa ce te-ai spalat usuca cu atentie zona afectata.
Poti folosi creme facute special pentru usurarea simtomelor hemoroizilor si in special a mancarimilor. Insa nu le folosi mai mult de o saptamana, decat daca doctorul iti recomanda sa o faci.
Sau poti folosi pune in zona afectata ceva rece astfel incat inflamatiile se se reduca.
Ia in calcul analgezicele precum acetaminofen, aspirina sau ibuprofen, care pot reduce durerea.
Nu te scarpina, pentru ca poti zgaraia pielea ceea ce va inrautati lucrurile.
Alege bumbacul: Poarta lenjerii largi, moi. In acest fel, zona va fi aerisita si se impiedica umezirea ei, pentru ca hemoroizii sa nu fie iritati.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta