Frica si fobie: Tie de ce iti este teama? Cele mai comune frici ale oamenilor
Aerofobia: frica de zbor
Cineva care sufera de aerofobie ii este teama de zbor. Aceasta fobie se dezvola dupa ce o persoana a suferit o trauma in care a fost implicat un avion, indiferent ca este vorba despre o turbulenta puternica sau ca a fost martorul unui alt pasager care a suferit un atac de panica. Chiar si dupa ce evenimentul a fost uitat, frica ramane si poate fi declansata chiar si de un film despre un avion prabusit.
Fobii legate de sange, injectii, rani
Exista un spectru larg de fobii in care este inclus sangele, injectia si ranirea, intre acestea numarandu-se hemofobia – frica de sange si tripanofobia – teama de injectie. Unii oameni sufera de fobia ranilor iar altii au alte fobii legate de procedurile medicale invazive. Aceste fobii sunt asociate cu lesinul.
Frica de paranormal
Unele dintre aceste fobii par ca descind direct dintr-un canal de filme cu subiecte paranormale. Triskaidekafobia este frica anormala fata de orice are legatura cu numarul 13. Daca gandul la o fantoma iti da fiori, atunci suferi de fasmofobie. In ciuda faptului ca vampirii nu sunt reali, exista oamenii care sunt ingroziti de lilieci. Aceasta frica se numeste chiroptofobia.
Te mai poate interesa: Ce spun fricile tale despre personalitatea ta. Tie de ce ti-e teama?
Emetofobia: teama de vomitatura
Emetofobia reprezinta frica intensa, irationala sau anxietatea fata de a vomita. Se declanseaza devreme in viata ca urmare a unui episod traumatic. Spre exemplu, o persoana fie a fost martor in timp ce colegul de scoala a vomitat intr-un loc public, fie chiar el a fost personajul principal. Terapia sub hipnoza face parte din tratamentul pentru lecuirea de aceasta fobie.
Carcinofobia: frica de cancer
Oamenii care sufera de carcinofobia traiesc cu teama fapului ca ar putea dezvolta cancer. Cel mai mic disconfort devine un semn ca, undeva in corp, se dezvolta o tumoare maligna. O banala durere de cap, spre exemplu, este un semn ca au dezvoltat o tumoare pe creier. Terapia cognitiva poate ajuta o astfel de persoana sa recapete controlul propriei vieti.