Pentru a avea o dantură mai albă și lipsită de pete, multe persoane încearcă proceduri de albire profesională în cabinete stomatologice, dar și produse de folosit acasă ce promit acest rezultat. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune dacă acestea sunt sigure pentru sănătatea dinților.
Anumite obiceiuri, printre care consumul de cafea, vin roșu, fumatul sau pur și simplu înaintarea în vârstă, duc la colorarea și pătarea dinților. În acest sens, albirea dentară a devenit una din cele mai solicitate proceduri stomatologice. Din comoditate, multe persoane aleg să își albească dinții cu produse de folosit acasă, fără a cunoaște cu adevărat riscurile la care se supun.
Albirea în cabinet sau acasă?
“Albirea dinților nu este o joacă pentru că orice greșeală poate provoca daune mari asupra smalțului și al gingiilor. Medicul stomatolog are responsabilitatea să discute cu pacientul și să evalueze statusul dentar. El va explica beneficiile și riscurile și va recomanda cea mai potrivită metodă de albire. Doar așa el poate recomanda albirea profesională, efectuată în cabinetul de medicină dentară, sau albirea cu gutiere, realizată de pacient acasă, însă verificând produsul folosit și urmând cu strictețe indicațiile medicului”, spune medicul Adrian Mina.
Citeste si: Albirea dintilor. Ce trebuie sa stii. Trucuri pentru dinti albi
Produse nerecomandate de medic
“Nu toate produsele de albire a dinților existente în comerț sunt recomandate de medic. Nu ai nevoie de prescripţie medicală pentru benzile ce se aplică pe dinţi, „creioanele” speciale de albire, pastele de dinţi sau apele de gură cu efect de albire. Atenție, însă! Unele au compuși pe bază de dioxid de clor și/sau acid citric și pot cauza scăderea rezistenţei smalţului. Cele mai multe produse nu sunt reglementate de Agenţia Naţională a Medicamentului, așa că există un mare risc dacă sunt utilizate fără îndrumare”, explică Dr. Adrian Mina.
Te mai poate interesa si: Cum sa faci detartraj la tine in casa. Iata cum sa elimini tartrul si placa de pe dinti
Benzile de albire dăunează dinților?
“Benzile de albire utilizate fără un consult medical în prealabil pot fi dăunătoare dinților și țesuturilor moi înconjurătoare. Pot apărea efecte adverse precum hipersensibilitate dentară și iritații gingivale sau mucozale. Efectul asupra structurilor dentare depinde de concentraţia produselor utilizate și perioada de expunere a smalţului. Există studii care au demonstrat că substanța activă din aceste produse afectează structura de colagen din dentină prin difuzarea materialului în canaliculele dentinare, de aceea este foarte important ca medicul să stabilească metoda de albire și să monitorizeze întreaga procedură”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.
Nu rata nici: Cum sa-ti albesti dintii fara ingrediente toxice
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua